Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

1500 jobb bort från Volvo

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-23

Personal i Göteborg i farozonen

Upp till 1500 jobb försvinner från Volvo Personvagnar i ett radikalt sparpaket.

- Det är främst fokus på Sverige, och förstås flest som berörs i Göteborg för det är där vi har flest människor, säger Personvagnars presschef Olle Axelsson till aftonbladet.se.

Volvo Personvagnar har beslutat att göra en total översyn av verksamheten, och skära ner kostnaderna med en miljard kronor per år.

Anledningen till sparåtgärderna är ogynnsamma valutakurser som enligt Axelsson kostar Volvo miljarder jämfört med för ett par år sedan.

Förutom den ogynnsamma dollarkursen nämner företagets presschef osäkra stålpriser och en allmänt hård konkurrens inom branschen som bakgrunder till sparprogrammet.

1 500 jobb ska bort

Företaget räknar med att mellan 1 000 och 1 500 jobb ska bort. Det är tre grupper som berörs: tjänstemän, kollektivanställda och konsulter och tjänster som köps in. Troligen kommer sparpaketet att leda till uppsägningar.

De fackliga organisationerna har informerats och under tisdagen möttes parterna inför de stundande förhandlingarna.

- De säger att vi är 1 500 personer för mycket. Vår uppfattning är att vi inte har någon övertalighet alls, säger Mikael Sällström, Metallordförande på Volvo Personvagnar.

- Men först får företagsledningen presentera var någonstans vi är övertaliga, och det tar väl minst en månad, säger han.

- En absolut förutsättning för en uppgörelse är att man tryggar sysselsättningen i Sverige, säger Metallordföranden.

Pressas av Ford

Det talas då och då om att Ford sätter press på Volvo, men presschefen Olle Axelsson förnekar att det är Ford som drivit fram det nya åtgärdspaketet. Beslutet har tagits av Volvos ledning.

- Ford har nog med sina egna bekymmer säger Olle Axelsson.

Aftonbladets bilreporter Robert Collin gör en annan bedömning.

- Det är klart att det är Ford som ligger bakom det här sparpaketet, säger han.

Volvo går bäst

Volvo ingår sedan fem år i Fordkoncernen. Tillsammans med GM och Chrysler utgör de de tre stora jättarna på den amerikanska bilmarknaden.

- Volvo är den verksamhet som går bäst inom Fordkoncernen. De säljer ju allt de tillverkar, och för ett bra pris, säger Robert Collin.

- Det är väldigt klåfingrigt och kortsiktigt av Ford att kräva det här av Volvo.

- Av de tre stora är det egentligen bara Chrysler som går bra, säger Robert Collin och fortsätter:

- GM har gigantiska problem och gjort stora nedskärningar. Ford har hittills lyckats hålla skenet uppe, men det verkar vara slut med det.

- Det ser inte bra ut för Volvo, det ser inte bra ut för Sverige.

Fakta

Emma Holmér

Följ ämnen i artikeln