Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Riksbanken sänker reporäntan igen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-04

Rörliga lån blir billigare

På fredagen sänkte Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter.

På en månad har reporäntan sänkts med sammanlagt 0,75 procentenheter.

För dem som har rörliga bolån är Riksbankens sänkning en glad nyhet. Räntenivån på de rörliga lånen bestäms nämligen av reporäntan.

– Syftet med att sänka reporäntan är att få oss att våga handla lite mer och att företagen ska våga investera lite mer, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

– Men i vardagen märker vi egentligen inte så mycket av det. Privatpersoner ska känna att de har en lite bättre ekonomi och framtidstron ska öka.

Glöm inte amorteringarna

Reporäntan påverkar alla lån med rörlig ränta. Därför berörs också andra banklån, sådana som inte är kopplade till hus och lägenheter.

– Det finns alltid en risk att folk i perioder med låg rörlig ränta tar på sig mer lån. Men det är viktigt att inte bara titta på räntekostnaden. Man måste betala av lånet också, säger Gunilla Nyström.

Lånet kan bli en större ekonomisk belastning än man tänkt sig från början.

– Man måste också se till hur det kommer att se ut framöver. Man ska fråga sig: ”Kommer räntorna fortsätta att vara så här låga?”.

– Svaret är nej, säger Gunilla Nyström. Förändringar av räntorna kan ske väldigt snabbt eftersom de följer förväntningar på konjunkturen.

Och förväntningarna på konjunkturen är svåra att förutspå. Bland annat påverkas de av konflikter i världen.

Bundna lån dyrare

Den senaste tiden har de fasta räntorna stigit. Bundna lån påverkas inte av Riksbankens sänkning av reporäntan.

– Den fasta räntan har legat på en jättelåg nivå under en lång period, men stiger nu lite., säger Gunilla Nyström.

– Det beror på att det nu kommer signaler från omvärlden att utvecklingen ser lite mindre negativ ut än man tidigare trott.

Så länge som konjunkturen inte går bättre kommer alltså även de fasta räntorna att ligga kvar på en låg nivå. Men när världsekonomin vänder uppåt går även de fasta räntorna upp.

Malin Ekmark

Följ ämnen i artikeln