Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Sågade Riksbanken - hoppar av

Publicerad 2013-04-22

Lars E O Svensson har krävt lägre ränta - nu hoppar han av

Han har länge kämpat för en lägre reporänta och har sågat sina kollegor vid fotknölarna.

I dag meddelade vice Riksbankschefen Lars E O Svensson att han hoppar av sitt uppdrag.

– Jag får inte gehör för min penningpolitik, säger han.

Lars E O Svensson lämnar Riksbanken.

Lars E O Svensson har beskrivits som en av riksbankens ränteduvor, eftersom han i de flesta räntemöten jobbat för att sänka ränta mer än vad Riksbankschefen Stefan Ingves och den övriga Riksbanksdirektionen velat.

Svensson har också legat i en öppen konflikt med Ingves, eftersom han anser att Riksbankschefen ”hämmar tillväxten och driver upp arbetslösheten” genom att hålla räntan för högt. Nyligen sågade Svensson i ett unikt uttalande Riksbankens redogörelse för 2012 som "ofullständig och i flera avseenden missvisande".

Ifrågasatte kompetensen

Sommaren 2012 sågade han även sin kollegor vid fotknölarna när han gick ut och och ifrågasatte kompetensen inom Riksbanksledningen.

– Penningpolitik är ett komplicerat område. Därför tycker jag att det är viktigt att de som sitter i direktionen har goda kunskaper om makroekonomi, penningpolitik och även finansiell stabilitet. Det får gärna vara fler professorer i direktionen, sa han då.

Svenssons mandat löper ut den 20 maj. Det är hans eget val att lämna Riksbanken.

– Jag har inte fått gehör för min penningpolitik. Vi har olika uppfattningar om hur penningpolitiken ska bedrivas, och därför väljer jag att avsluta mitt uppdrag, säger han.

Stefan Ingves har vid flera tillfällen motiverat sina beslut att inte sänka räntan med att hushållens skuldnivå då stiger. Det är bland annat det Lars E O Svensson har starkt kritisk mot. Enligt honom påverkar inte reporäntan hushållens skuldnivå. I stället får det följden att arbetslösheten stiger.

Värd en miljard

Lars E O Svensson har beskrivits som en av världens ledande experter på penningpolitik. Den amerikanska tidskriften The Atlantic ­argumenterade i en artikel förra året för att det skulle vara värt en miljard dollar att värva ­honom till USA:s centralbank, Federal Reserve.

Man vad han ska göra nu vill han inte avslöja.

– Jag vill inte uttala mig om det, eftersom jag ännu inte riktigt bestämt mig, säger han.

Följ ämnen i artikeln