Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

De lurar svenskar på miljardbelopp varje år

Uppdaterad 2012-11-09 | Publicerad 2012-11-08

De är vår tids stora bedragare.

Ligorna med falska aktiemäklare lurade tusentals svenskar på minst fyra miljarder kronor – bara under förra året.

Men trots att aktiebluffarna ökar i antal hela tiden jobbar bara en enda svensk polis med brotten nationellt.

De nya bluffmakarna arbetar systematiskt och ytterst beräknande. Bakom bedrägerierna står ett stort antal välutbildade personer som är organiserade som ett seriöst företag – från direktören i topp till de skickliga säljarna längre ner.

– Det här är trollkarlarnas marknad. Bluffarna är så sofistikerade att en vanlig investerare aldrig kan avslöja dem, säger Jan Green på Finansinspektionen.

Bakgrund som aktiemäklare

Målet är att sälja falska aktier, optioner, utsläppsrätter, eller andra påhittade värdepapper. Säljarna, som ringer runt till sina offer, har själva ofta en bakgrund som aktiemäklare. De kan språket kring aktier och investeringar som ett rinnande vatten. Blufföretagen har dessutom seriösa hemsidor – inte sällan med inloggningar och aktiekurser. De har ordnat med falska pressreleaser där de via sökmotorer presenterar fiktiva anställda och berättar om nya investeringar. Allt stärker företagens trovärdighet och gör dem mycket svåra att genomskåda. Dessutom sitter de alltid i ett avlägset land. Det gör företagen ännu svårare att kontrollera.

Inget lämnas åt slumpen. Även offren väljs noggrant ut.

– De som drabbas är ofta personer som har investerat i aktier tidigare, ja de kan ha handlat med aktier i hela sitt liv. De är ofta välutbildade och vana att själva ta stora ekonomiska beslut, säger Jan Green.

Finansinspektionen och polisen misstänker att listor på potentiella offer säljs mellan blufföretagen. Har man blivit lurad en gång är sannolikheten större att man kan bli duperad igen. Bluffen är dessutom indelad i olika tidsanpassade faser (se nedan).

"Man skäms"

Många förstår att de blivit lurade först efter 15-20 år.

– Andra inser det aldrig. De tror bara att de gjort en dålig affär, säger Peter Sundman, nationell samordnare hos polisen för den här typen av brottslighet.

Finansinspektionen har satt ihop en varningslista på företag som sysslar med investeringsbluffar. Just nu finns över 4000 företag på listan. 1200 av dem jobbar med att lura svenskar på deras besparingar. Listan växer lavinartat – precis som tragedierna i bluffarnas spår. Här finns läkaren som förlorade sin mottagning och alla sina tillgångar, och läraren som inte vågar berätta för sina elever eller närmaste hur grundlurad han blivit.

– Man skäms så klart att man blivit lurad. Det är som en psykisk våldtäkt. Mitt råd är att aldrig satsa några pengar om någon engelskspråkig ringer med erbjudanden om investeringar. Lägg på luren direkt, säger Peter Sundman.

En polis jobbar med bedrägerierna

I Sverige har inte ett enda fall gått till åtal, trots att de som blivit lurade vittnar om att de har skickat mängder med anmälningar till polisen. En starkt bidragande orsak till oförmågan att dra bedragarna inför domstol är troligen att bara en enda svensk polis jobbar kontinuerligt med den här typen av brott – Peter Sundman. Detta trots att tusentals svenskar blivit lurade på minst fyra miljarder kronor, bara under förra året.

– Som alla andra på gräsrotsnivå vill man så klart ha större resurser. Men det är inte min sak att bestämma, säger Peter Sundman.

I andra länder är polisen mer aktiv. I Storbritannien jobbar hundratals personer nationellt med investeringsbedrägerier. Deras ansträngningar har gjort att flera bluffmakare har ställts inför rätta. Exempelvis avslöjades härvan kring Witter Walwyn i Amsterdam för några år sedan. Företagets falska mäklare hade lurat 500 svenskar på över 300 miljoner totalt, och i Norden över en miljard.

Följ ämnen i artikeln