Läge för en extra semestervecka i år

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2013-01-02

Kostar miljarder för den svenska ekonomin

Grattis!

2013 kan bli ett kanonår – för den som vill vara ledig.

Är du ute i god tid och begär ledigt på klämdagarna kan du bli en riktig ledighetsvinnare.

Julen 2012 låg bra till för den med ”vanliga” måndag-fredag-arbetstider. Genom att ta ut två semesterdagar under julhelgen gick det att få en hel veckas ledighet.

Även 2013 blir ett bra år för den som vill få ut maximalt av sina semesterdagar.

Mycket ledigt

Precis som förra året ligger julledigheten på vardagar. Två semesterdagar räcker alltså för att få ledigt en vecka även nästa jul.

Om man tittar över hela året så går det att få ut en hel veckas extra ledighet i år jämfört med för två år sedan. Totalt får du nämligen sju extra lediga dagar, eftersom majoriteten av de röda dagarna i år ligger på en vardag. Exempelvis ligger 1 maj och nationaldagen 6 juni på en onsdag respektive torsdag i år.

Den svenska ekonomin jublar dock inte lika mycket över de många röda dagarna. Varje ledig röd dag som ligger på en vardag innebär ett bortfall med 5 miljarder kronor från produktionen, enligt beräkningar från Svenskt Näringsliv.

– En vanlig dag uppgår den samlade produktionen till 15 miljarder kronor, så det är klart att det märks när vi är lediga, säger Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv.

Tappar 30 miljarder

Jämför man det året då flest röda dagar ligger på vanliga helger med det år där de röda dagarna ligger på vardagar, skiljer det sex lediga dagar och cirka 30 miljarder kronor i produktionsbortfall.

Men Björn Lindgren tror inte att näringslivet vill få bort de röda dagarna.

– Antalet röda dagar har legat konstant ganska länge nu, så företagen har anpassat sig och tar igen sådant som skulle ha gjorts under de röda dagarna på andra dagar. Men skulle man lägga till ytterligare lediga dagar skulle det bli svårt för förtagen, säger han.

Och även om förra årets julhelg blev rekordlång var det passande för många svenska företag.

– Speciellt för exportföretagen som såg en vikande ordergång i slutet av året. De kunde passa på att dra ner produktionen och ge sina anställa ledigt.

Följ ämnen i artikeln