Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kronan stärks mot fallande dollar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-15

Oroliga placerare dumpar amerikansk valuta

Den amerikanska dollarn fortsätter att försvagas.

En dollar kostade som minst i dag 10,12 kronor.

Orsaken till försvagningen är att aktörerna på penningmarknaden tror att det dröjer innan den amerikanska ekonomin vänder upp och därför säljer av dollar.

Dollarn nådde sin topp gentemot kronan i juni och stod då i 11,05 kronor. Sedan början av juli har dollar däremot fallit.

Idag stärks kronan ytterligare och stod som lägst i 10,12 kronor.

Robert Bergqvist, penninganalytiker på SEB, säger att det snarare är dollarn som försvagas än kronan som stärkts, dollarn faller även gentemot andra valutor i dag.

Orsaken till dollarfallet är att den amerikanska ekonomin inte verkar vända upp i den takt som många förväntat sig, utan det ser ut som vändningen kommer senare än väntat.

– Då väljer penningplacerarna att sälja sina dollar och i stället investera pengarna i andra valutor, säger Robert Bergqvist.

Han pekar på att framför allt euron stärkts gentemot dollarn och att placerarna alltså väljer den valutan framför dollarn.

För många negativa nyheter

– Det har varit en väldig kraft i dollarns rörelse. Många är rädda efter alltför många negativa nyheter om den amerikanska ekonomin. Den negativa utvecklingen för dollarn kan därmed fortsätta. För att dollarn ska bli starkare krävs positiva nyheter om den amerikanska ekonomin som påverkar börskurserna uppåt och därmed dollarn, säger Robert Bergqvist.

Han räknar dock med att dollarn kan komma att försvagas ytterligare de kommande veckorna. Orsaken är att det inte synts till några konkreta bevis för att den amerikanska ekonomin ska vända.

– Förhoppningsvis kommer den amerikanska centralbanken att sänka sin styrränta nästa vecka, och i bästa fall målar centralbankschefen upp en inte alltför dyster bild av ekonomin. Det kan ge en vitamininjektion, säger Robert Bergqvist.

Isaac Pinéus (isaac.pineus@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln