Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Bråk om vd hotar Telia-Sonera-fusion

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-11-05

Handeln med Soneraaktier stoppades i Finland

Svenska staten anklagas för att inte följa avtalet med Finland kring sammanslagningen mellan Telia och Sonera.

Den politisk turbulensen kring fusionen stoppade på tisdagsmorgonen handeln med Soneraaktier på Helsingforsbörsen.

Det finländska transport- och kommunikationsdepartementet protesterade i ett brev till det svenska näringsdepartementet på tisdagen mot beslutet på Telias extra bolagsstämma att välja in koncernchefen Anders Igel i det nya Telia Soneras styrelse.

''Beslutet är inte i enlighet med den överenskommelse mellan aktieägarna som Finland och Sverige kommit överens om i samband med sammanslagningen av Sonera och Telia'', skriver kommunikationsdepartementet i ett pressmeddelande.

Enligt Kimmo Sasi, Finlands kommunikationsminister, var det två delar i avtalet mellan Sverige och Finland om Telia-Sonera-affären som bröts när Telias bolagsstämma på måndagskvällen beslutade att sätta in Anders Igel i styrelsen.

Dels bröt man mot överenskommelsen att ingen i bolagets operativa ledning skulle sitta i styrelsen. Dessutom bröt man mot avtalet om att styrelsen skall innehålla lika många medlemmar från både Telia och Sonera, plus en oberoende person. Så blir det inte med Igel i styrelsen. Den innehåller med honom inräknad fyra personer med Sonera-anknyting och fem med Telia-ankytning, uppger Ekot.

Överenskommelsen bröts

På bolagsstämman fattades beslut om att Anders Igel ska ersättas med en utomstående ledamot i samband med nästa bolagsstämma i vår. En kompromiss som den finska regeringen uppenbarligen inte var nöjd med.

Sveriges näringsminister Leif Pagrotsky uttalade sig i ett pressmeddelande:

''Vi kommer att fortsätta diskussionerna för att hitta en lösning på den uppkomna situationen för att undvika oönskade effekter för samgåendet''.

''Det är regeringens förhoppning att diskussionerna ska leda till en lösning för alla parter'', fortsätter han.

In i det sista är det inte självklart att det blir någon sammanslagning. En första förutsättning är att minst 90 procent av Soneras aktieägare senast på fredag den här veckan säger ja.

Under upploppet är det egentligen bara den finländska staten, som äger 52,8 procent av aktierna, som i förväg deklarerat att man tänker säga ja till affären.

Ägandet i Sonera i övrigt är väl spritt på liknande sätt som i Telia. Men tecken finns på att fler storägare är beredda att säga ja.

- Vi kommer troligen att säga ja, säger Staffan Sevon, som är placeringschef hos Kommunernas sparförsäkringar med 0,8 procent av aktierna, till en finländsk affärstidning på tisdagen.

Frida Johansson, TT

Följ ämnen i artikeln