Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tummen upp för nordisk telejätte

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-05-30

Analytiker: Det tar några år innan aktien blir lönsam

Nu kan den utskällda telia- aktien få sin revansch.

Ryktena om en ny nordisk telejätte får tummen upp av börsen.

Men folkaktieägarna bör vänta med att kyla champagnen.

Marianne Nivert, Telias vd, kan andas ut. Aktieanalytikerna är överens - på lång sikt är en nordisk affär bra för Telia. Ändå har rykten om affärer fått aktien att dala. I går slutade Telia på 57,50 kronor.

En nytt nordiskt supertelia planeras just nu, enligt nättidningen Ekonomi24.

Det är svenska Telia, finska Sonera och danska Tele Danmark som vill slå sig samman. Redan om några veckor kan en fusion vara i hamn skriver e24.

Bra affär - på lång sikt

Aktieanalytikerna är överens, på lång sikt är en nordisk affär bra för Telia.

- Det är säkert en bra lösning. Jag tror att Teliaaktien är uppe i sitt ursprungsvärde 85 kronor inom ett år. Det beror inte nödvändigtvis på den här affären utan på börsens utveckling, säger Mats Wester, chefredaktör för Sparöversikt.

En del varnar dock för att Teliaaktien fortfarande är övervärderad och att det kan att dröja innan den blir lönsam.

Aktiens värde halverades

- Det tar några år. Det handlar mest om när en större del av folket vill använda den nya 3G-tekniken och göra annat än att prata i telefonen, säger Björn Wilke, telekomanalytiker på Dagens industri.

En eventuell fusion är ett ljus i mörkret för den miljon svenskar som satsade pengar på Telia vid introduktionen förra året.

Redan efter ett halvår hade folkaktiens värde halverats till drygt 40 kronor. I vår har Telia varit en av börsens raketer, under slutet av april steg aktien upp emot 70 kronor. Men den senaste månadens rykten om olika förestående affärer har fått den att dala igen, i går slutade Telia på 57,50 kronor.

Revansch för Rosengren

- Telia är en bra aktie på lång sikt i en blandad portfölj. Tyvärr var det alldeles för många ovana som satsade pengar och i dag känner sig brända och inte vill satsa på aktier mer, säger Lars-Erik Forsgårdh, vd Aktiespararna.

Även näringsminister Björn Rosengren kan nu få revansch. I går ordnade han snabbt en majoritet för att kunna minska statens inflytande i bolaget, om så skulle behövas.

- Det sker en mängd diskussioner inom telekomområdet just nu och vi vill inte att riksdagens sommaruppehåll ska hindra Telia, säger Björn Rosengren.

I mitten av juni kan riksdagen fatta sitt beslut. Alla partier, utom vänsterpartiet, lovade i går att stödja regeringens förslag.

Enligt vänsterpartiets ekonomiske talesman Johan Lönnroth är det dock inte en fråga som vänsterpartiet avbryter regeringssamarbetet för.

Jessica Ritzén

Följ ämnen i artikeln