Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Regeringen får underkänt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-10

LO sågar regeringens arbetsmarknadspolitik

Det krävs krafttag mot arbetslösheten, anser LO som ger regeringen underbetyg för den förda arbetsmarknadspolitiken.

Trots den ekonomiska högkonjunkturen sjunker inte arbetslösheten.

– Arbetslösheten har fått ett nytt ansikte, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vid en presskonferens på torsdagen.

Det är inte bara de som står i arbetslöshetskön som berörs. I kampen mot arbetslösheten måste framför allt alla de som finns i sjukstatistiken och de som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden, invandrare och unga, tas med i beräkningen, anser hon. LO-ordföranden beskriver det som att det i dag inte längre finns plats för alla dem som inte är hundraprocentigt arbetsföra. Det finns inga reträttjobb längre när såväl företag som offentlig sektor rationaliserar.

– Samhället har inte tagit det ansvaret, säger Wanja Lundby-Wedin.

– Därför måste vi ha en politik som är bredare, säger hon.

Gammalt recept

Men fackets recept mot arbetslösheten är ungefär detsamma som tidigare. LO kallar också uppropet mot arbetslösheten för ”nystart”.

LO vill ha mer pengar till Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams), ett par miljarder kronor mer än vad Ams själv begärt, för aktiva åtgärder till de arbetslösa, sysselsättningsstöd, utbildning med mera.

Wanja Lundby-Wedin vill också att regeringen i vårbudgeten lyfter fram de ”glömda” målen om en öppen arbetslöshet på fyra procent och sysselsättningsmålet om 80 procent.

– Det är inga nya mål, men vi måste ha en politik som når de målen, säger hon.

LO aktualiserar åter en form av buffertfonder, eller sysselsättningsmarginal som LO och socialdemokraterna kallar det, för att kunna samla i ladorna i högkonjunktur och spendera i lågkonjunktur. LO:s chefekonom Dan Andersson är kritisk till att regeringen inte kommit någonvart med det och påminner om s-kongressbeslutet i frågan.

LO vill också reformera utgiftstaket som sätter en hämsko på vad regeringen kan göra mot arbetslösheten. Därmed riskerar regeringen vara utan pengar för att bromsa arbetslösheten när de som mest behövs.

Toppen av högkonjunkturen

Problemet med det resonemanget är att den svenska ekonomiska tillväxten förmodligen toppar just nu, enligt ekonomkårens bedömningar. Därmed borde staten spara nu, inte tvärtom. Samtidigt är arbetslösheten högre än på länge.

Moderaterna är förstås med på noterna när LO kritiserar regeringen:

– Jag välkomnar att LO talar klarspråk om regeringens misslyckande med arbetslösheten liksom stödet för att vi måste få en ny politik på plats. Det är ovanligt tydligt för att komma från LO-håll, säger moderaternas ekonomiska talesman Mikael Odenberg.

Han tolkar det som att LO lägger skulden på regeringens ekonomiska politik som inte rustat arbetsmarknaden och pekar även på LO:s oro för att regeringen inte samlat i ladorna under högkonjunkturen.

Olle Lindström/TT

Följ ämnen i artikeln