Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Jobben flyttar utomlands

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-23

Få företag flyttar hem produktionen, visar ny undersökning

Produktionen läggs ned och flyttas utomlands, har blivit ett allt vanligare besked från svenska storföretag.

Men det händer att tillverkning och arbetstillfällen flyttas till Sverige – om än i betydligt mindre omfattning.

Invest in Sweden (ISA) har tillsammans med Nutek och Vinnova tittat på företag som plockat hem produktion – i första hand tillverkning – från utlandet till Sverige och konstaterar att det faktiskt förekommer.

Mot bakgrund av dagens diskussion om utflyttning av produktion till låglöneländer är det viktigt att känna till vilken typ av produktion som flyttas hem till Sverige och varför, anser organisationerna.

Men om Svenskt Näringsliv har rätt i sina beräkningar om att cirka 50000 jobb försvunnit utomlands de senaste fem åren är det bara en rännil som letat sig tillbaka hit.

Koncentrerat produktion

Kanske uppemot 2000 jobb har flyttats från utlandet till Sverige av de 15 företag som har frågats ut. De har valts därför att de under åren 2000-2004 i någon form tagit hem produktion eller koncentrerat tidigare globalt utspridd produktion till Sverige. Frågan till företagsledarna har varit vad som låg bakom flytten och varför de valde Sverige.

Värt att notera är att företagen främst flyttat hem tillverkning från andra industriländer. Det säger alltså inte så mycket om Sveriges konkurrensfördelar gentemot låglöneländer.

Undantaget är verkstadsföretaget Sandvik som flyttat tillverkning av borrkronor från Mexiko till Sandviken och telekomjätten Ericsson som bytt en ungersk underleverantör mot en svensk. Skälet i Sandviks fall var ökad automatisering medan Ericsson ville ha ökad kontroll över hela förädlingskedjan.

Sofistikerade kunder

Flera storföretag har också koncentrerat sin forsknings- och utvecklingsverksamhet till Sverige. Det gäller till exempel läkemedelsjätten Astra Zeneca och Ericsson. Nyckelfaktorer för dem har varit att här finns sofistikerade kunder som är villiga att betala dyrt för avancerade produkter. Här finns också lokal kompetens, starka forskningstraditioner och god tillgång på kompetent arbetskraft.

Nedskärningar och sparandet inom vården kan dock på sikt tunna ut Astra Zenecas engagemang i Sverige, varnar ISA.

Det är en allmän uppfattning bland företagen att utflyttningen av arbetsintensiv tillverkning till låglöneländer kommer att öka de närmaste åren. Sverige kan inte konkurrera med länder som Kina och Indien när det gäller tillverkning av enkla insatsvaror och komponenter.

Men låga löner är inte ett konkurrensmedel på längre sikt. Låglöneländernas ekonomi förbättras och därmed lönerna.

Maria Victorin/TT

Följ ämnen i artikeln