Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tilda, 23, jobbade på sin drömdestination – och dubblerade lönen

Experten: Så gör du för att söka de vanliga och exotiska jobben i Norden

Publicerad 2024-09-21 19.55

Tilda Elveskog plockade disk och lagade mat på restaurangen.

Att jobba utomlands kan ge ovärderliga erfarenheter – men också rejält klirr i kassan.

Tack vare ett säsongsjobb kunde Tilda Elveskog, 23, åka till sin drömdestination Lofoten och återvända med pengar på fickan.

– Det var inte ens min intention, säger hon.

Allt fler unga svenskar tar sig an säsongsjobb i andra nordiska länder. Det menar Anna Scaramellini, verksamhetsutvecklare på Föreningen Norden som driver det nordiska arbetsmarknadsprogrammet Nordjobb.

– Från Sverige ökar det varje år med ungdomar som söker sommar- eller vinterjobb via oss. Ungdomsarbetslöshet och inflation påverkar hela Norden men Sverige är mer utsatt och har högst ungdomsarbetslöshet. Då är det klart att det lockar med jobb i ett annat nordiskt land.

Utöver större möjligheter till att få jobb finns det två andra självklara lockelser med att jobba utomlands:

  1. Högre lön.
  2. Erfarenheter man inte kan få i Sverige.

– Kombinationen av att ha ett jobb där man tjänar pengar ganska lätt, ihop med upplevelsen på fritiden är en bra matchning, säger Scaramellini.

Anna Scaramellini, verksamhetsutvecklare på Föreningen Norden som driver det nordiska arbetsmarknadsprogrammet Nordjobb.

Lönen dubblerades

En som nappade på denna idé är Tilda Elveskog.

Förra sommaren tog hon ett sommarjobb på en restaurang i norska Lofoten.

– Jag hade alltid velat åka dit men inte haft råd med det. Men så fick jag kontakt med en arbetsgivare där och då hade jag plötsligt råd. Eller ja, jag gick till och med plus och det var inte ens min intention.

Tidigare hade hon haft en svensk timlön på 98 kronor i timmen. I Norge var den mer än dubbelt så stor: 205 kronor i timmen.

– Det är ganska stor skillnad. Innan skatt tror jag att jag tjänade 28 000 kronor och då jobbade jag sex timmar om dagen.

Kunde ha jobbat mer

Att jobba 80 procent passade Tilda perfekt.

– Alltså, jag hade så otroligt mycket tid att göra det som jag ville göra. Alla som var där och jobbade var ganska unga och äventyrslystna. Så innan eller efter jobbet kunde vi gå ut på turer, basta, surfa och sånt. Man är ju där och jobbar, men arbetsgivaren var väldigt medveten om att vi ”säsongare” var sugna på att vandra, åka runt och se platser och bara hänga också. Det passade mig toppenbra.

– Och var man ute efter att tjäna pengar fanns det extraknäck i fiskfabriken.

Famför allt gav säsongsjobbet Tilda Elveskog  möjligheten att utforska Lofoten – och återvända till Sverige med pengar på fickan.

”Många drömmer om Island”

Historiskt sett har just Norge varit den vanligaste nordiska destinationen för unga svenskar som vill tjäna sig en extra hacka. Men på senare tid har andra länder ökat i popularitet.

– Norge är fortfarande i topp, för de har så himla stort behov. Men Färöarna har blivit väldigt poppis och även de har ett jättestort behov, säger Anna Scaramellini.

– Många drömmer också om några månader på Island, med att kanske jobba i restaurang och se vulkaner på fritiden. Grönland är också väldigt exotiskt men såklart mer utmanande, där ungdomar talar om ett mer isolerat och tufft klimat. Danmark kanske inte känns lika exotiskt men där tjänar du rätt bra – och Finland växer sakta men säkert också faktiskt i popularitet.

Gott om spektakulära på Lofoten.
På Lofoten bor 20 000–30 000 människor, beroende på säsong.

Mer än bara fiskrensning

Nog finns klassikern ”fiskrensning” kvar på menyn över jobb. Däremot finns det många andra – ibland nästan smått otänkbara – tjänster att söka sig till.

Till exempel finns testkörning av bilar på is i Arjeplog, jobb som julpyntare i tomtens hemstad i finska Rovaniemi och fotbollsspelare på Färöarna.

– Det är så få invånare där, så det har varit brist på fotbollsspelare i vissa lag. Då har man kunnat jobba deltid i en fiskfabrik och sedan spelat fotboll i det lokala laget som en del av säsongsjobbet.

Mer vanligt är det såklart med andra typer av tjänster.

– Det är väldigt mycket inom service, kaféer och restauranger inom alla länder. I östra Norden är det en hel del inom vård- och äldreomsorgen. Beroende på årstiden kan det erbjudas mycket jobb inom turism också, med campingplatser på sommaren och skidorter på vintern till exempel.

”Byråkratin kan vara krånglig”

Så hur gör man då för att få ett säsongsjobb i ett annat nordiskt land?

Att söka på egen hand är en väg att gå. Arbetsförmedlingen finns också tillhands, och med nära 40 års erfarenhet har det ideella programmet Nordjobb numera också en platsbank där man kan söka alla möjliga jobb listas.

– Det fungerar som en vanlig rekryteringsprocess där arbetsgivaren tar ställning till ansökningarna. Sen kommer vi in och löser det praktiska som annars kan vara ett hinder; såsom att ordna boende, skickar mallar samt hjälper till med skatt och försäkring. Byråkratin för säsongsjobbare kan vara krånglig och vi fungerar som en mellanhand som hjälper till med det, säger Anna Scaramellini.