Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”90 procent av Sveriges hus drar onödigt mycket el”

Uppdaterad 2013-02-14 | Publicerad 2013-02-13

Så gör du för att spara el mer effektivt, enligt ny forskning

Många hus i Sverige har ett omodernt värmesystem som drar för mycket energi, enligt ny forskning.

90 procent av husen i Sverige har ett omodernt värmesystem som drar för mycket energi, menar forskaren Lars Blekastad.

Anledningen är förenklade beräkningar och felaktig information från energirådgivare.

– Elräkningarna blir 25-30 procent högre på grund av dålig energirådgivning och felinställda instrument, säger Blekastad.

Lars Blekastad har skrivit boken ”Energibluffen” där han utmanar den allmänna uppfattningen om hur hus bör värmas upp.

Med boken ”Energibluffen” utmanar Blekastad den allmänna uppfattningen i Sverige om hur hus bör värmas upp. Det han vänder sig emot är synen på husen som statiska, det vill säga att värmesystemet inomhus måste justeras direkt efter den utomhus.

– Den här teorin skulle stämma om husen enbart var gjorda av plåt. Men våra hus är dynamiska, och det innebär att de lagrar värme. Det finns en tröghet i systemet som gör att det inte lönar sig att dra igång ytterligare värme bara för att vädret slagit om utomhus, säger Lars Blekastad.

Elrådgivare förenklar

Blekastad bygger sina påståenden på många års energiforskning och kritiserar en lång rad ”sanningar” inom området. Ett vanligt påstående bland energirådgivare är att man kan spara fem procent energi genom att dra ned temperaturen inomhus med en grad. Det bygger på en missuppfattning, menar Blekastad.

– Det är alldeles för förenklat och kommer från modellen med det statiska huset. Hur mycket man sparar varierar från hus till hus. Man kan spara energi utan att sänka temperaturen genom att utnyttja husets förmåga att lagra stora energimängder, säger han.

Den vanligaste tekniken att reglera temperaturen i ett hus är via en utomhusgivare, som anpassar temperaturen inomhus genom att mäta hur kallt det är ute. Problemet med givarsystemet är att det är för känsligt, menar Blekastad. Så fort det blir lite kallare ute vrids värmen upp. Men det behövs inte eftersom husen har tillräcklig värme lagrad för att klara väderskiftningar. Därför blir det istället för varmt inne och vi bränner energi i onödan.

Gör elen dyrare

Enligt Lars Blekastads uppskattning har omkring 90 procent av de svenska husen ett ineffektivt värmeregleringssystem.

– Detta kostar husägare och bostadsrättsföreningar mycket pengar. El- eller energiräkningen blir 25-30 procent dyrare än de skulle behöva vara om regleringssystemet var rätt inställt, säger han.

Än finns inget riktigt bra värmesystem för småhusägare. Det finns lösningar på gång inom branschen för att det ska bli mer effektivt, men det lär dröja innan det kommer, enligt Blekastad.

För att spara energi smart bör man se över sitt värmesystem i grunden i stället för att bara sänka värmen med en grad, som energirådgivarna ofta tipsar om, menar Blekastad.

– En början är att koppla bort utegivarsystemet om man har ett sådant. Då undviker man överlagring av värme och onödiga energiförluster. För villaägare kan nästa steg vara att välja bergvärme eller jordvärme, de är stabilare system än exempelvis frånluftsvärmepump som har en för dålig kapacitet för att man ska spara pengar på dem.

Följ ämnen i artikeln