Varning för vattentäta julskinkor

Publicerad 2012-12-20

Aftonbladet har testat – så mycket tillsatser och vatten finns i storsäljarna

GLANSIG OCH SLADDRIG Julskinkan är en klassiker på julbordet, men se upp. Ett nytt test visar att fem av tio innehåller mer vatten än nödvändigt. ”Vi konsumenter har blivit vana vid att skinkan, såväl till jul som annars, förses med stora mängder vatten, vilket gör den glansig och sladdrig”, säger författaren Mats-Eric Nilsson.

Varning för fusk.

Fem av tio julskinkor innehåller för mycket vatten.

Läs Aftonbladets test av julens storsäljande skinkor – så slipper du köpa grisen i säcken.

Skinkan är ett måste på julbordet. Men vad många inte vet är att den ofta är fullproppad med vatten.

Aftonbladet lät en av världens största laboratoriegrupper, Eurofins, analysera vattenhalten i sju färdigkokta och tre färska julskinkor. Testet visade att hälften av julskinkorna innehåller mer vatten än nödvändigt.

En rå skinka innehåller naturligt så mycket som 70 till 75 procent vatten. Vid tillagning försvinner cirka 15 till 20 procent av vattnet.

Uppfattas som torr

Det finns ingen lag som reglerar hur mycket vatten som får tillsättas i kött. Men e-nummerexperten och författaren till böckerna ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”, Mats-Eric Nilsson, säger att det tillsatta vattnet lurar kunderna.

– Vi konsumenter har blivit vana vid att skinkan, såväl till jul som annars, förses med stora mängder vatten, vilket gör den glansig och sladdrig. Många uppfattar nog därför en mindre manipulerad skinka som torr. Och detta är förstås en bra affär för producenten eftersom vatten är billigt, säger han.

Färre e-nummer

De färska julskinkorna klarade sig bättre i testet. Samtliga låg inom gräns­värdet 70 till 75 procent vatten, vilket är normalt för en icke tillagad köttbit.

Men det är inte bara vatten som tillsätts, även artificiella tillsatser proppas in i skinkorna.

Antalet e-nummer har dock minskat sedan debatten om dem tog fart för fem år sedan. Först tvingades tillverkarna ta bort smakförstärkaren glutamat och för några år sedan rensade många även bort fosfater – ett kemiskt ämne som gör att köttet kan binda extra mycket vatten.

Fyra av skinkorna i Aftonbladets test innehåller dock fortfarande fosfater.

– Det borde inte vara till­åtet att tillsätta fosfater. Tidigare var detta förbjudet eftersom det ansågs vara ett sätt att lura konsumenten, säger Mats-Eric Nilsson.

Följ ämnen i artikeln