Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Fortsatt högt elpris - trots regnet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-12

Elbolagen: Det är vattenbrist i magasinen

Sommaren regnar bort, men de stora vattenmängderna betyder inte sänkta elpriser.

Endast en mindre sänkning den närmaste tiden är att vänta.

Enligt elbranschen regnar det på fel ställen.

Medan vattendragen i södra Sverige svämmar över sina bräddar gapar vattenmagasinen uppe i Norrland tomma. Det betyder att el-priserna inte kommer att sänkas.

Annars brukar blöta midsommarfirare kunna trösta sig med att regnet i alla fall kan betyda en sänkt elnota framöver. Men i sommar ser det inte så ut.

- Vi kan visserligen se att elpriset var som högst vid midsommartid och att det sedan finns en nedåtgående trend. Men det handlar om enskilda ören, säger Kalle Karlsson, informationschef på branschföreningen Svensk Energi.

Avgörande

Det viktiga för elpriserna är regnet uppe i norra Sverige och fjällen. I dag saknas det 14 procent i vattenmagasinen jämfört med ett normalår, enligt Karlsson.

- De närmaste veckorna och nederbörden i Norrland blir väldigt avgörande för elpriserna i höst och i i vinter, spår han.

Sveriges Radio Västerbotten rapporterar att vattenflödena i Umeälven och Vindelälven fortsatt är mycket höga. Umeälvens flöde väntas kulminera under måndagen. Cristina Hedlund, vakthavande hydrolog på SMHI, berättar att en tidigare varning för höga vattenflöden i Umeälven nyss tagits bort. I södra Sverige, och framför allt i södra och västra Småland, däremot är nivåerna i vattendragen på väg uppåt.

- Nivåerna är mycket över de normala. Det har inte varit så höga flöden på 50 år, säger hon.

Sparar på vattnet

I södra Sverige har det kommit mycket regn på kort tid. Men i söder finns inga vattenkraftverk att tala om, säger Kalle Karlsson.

- Tyvärr. Deras ekonomiska betydelse är i stort sett ingenting.

I stället kan vårfloden i norr som snabbt tog slut och osäkerheten inför vintern leda till högre priser framöver.

- Vi vet inte hur vattentillgången kommer se ut om det blir riktigt kallt i vinter. Därför sparas det på vattnet och är vi är beroende av dyr import, säger Kalle Karlsson.

Läs även

Tidigare artiklar

Tove Wennergren

Följ ämnen i artikeln