Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Så fixar du ekonomin efter en dyr semester

Publicerad 2024-08-06 16.15

Artikeln innehåller annonslänkar

Unnande du dig kanske lite mer än vad plånboken klarade av under semestern? Eller är du kanske mitt i den och känner att det redan börjar sina?

Här kommer fem handfasta tips för dig vars semesterkassa dragit iväg.

För många är semestern slut och den första arbetsveckan inledd. Men kanske känns det som det är extra mycket månad kvar än vad ekonomin klarar av. Semestern kanske rentav kostat mer än den smakat. Här har vi samlat bra tips för att kunna få ekonomin på rätsida igen. Kanske kan du rentav redan börja planera och spara till nästa semester?

ANNONS

När semestern blev för dyr

Ajdå, semesterkassan drog iväg mycket mer än jag hade tänkt mig. Vad ska jag göra nu? Först och främst behöver du få kontroll samt en nutidsbild av din ekonomi. Då kan dessa tips vara en bra start!

  1. Gör en uppföljning
    Stäm av din ekonomi veckovis i stället för månadsvis för att snabbare få en överblick på hur situationen ser ut.
  2. Se över dina inköp och utgifter
    Har du stenkoll på vart dina pengar tar vägen? Ofta är det de små utgifterna som pockar hål i plånboken. Det är ju bara 100 kr där, eller 60 kronor där. Men det är just dessa spontaninköp som man oftast kan spara in rätt mycket på.
  3. Stresstesta
    Hur mycket klarar din ekonomi av idag? Vad händer om tvättmaskinen pajar eller du oväntat blir sjukskriven? Det är inte så kul att tänka på men livet händer och det behöver du ta höjd för.
  4. Prioritera
    Se till att betala av de dyraste skulderna först. Kreditskulder tickar onödiga pengar i ränta, prioritera det som är dyrast först.
  5. Unna dig
    Glöm inte att budgetera för att kunna unna dig då och då. Att leva för strikt gör att du enklare ger upp efter ett tag. Så klappa dig på axeln när du lyckats med ett sparmål eller liknande och unna dig en semester som du sparat ihop till.

När börsen svajar

I dagarna har det varit ordentligt svajigt på börsen och det är många som fått en klump i magen. Ett bra råd är att inte drabbas av panik. Känner du att börsens upp- och nedgångar ger dig magknip kan ett sparkonto med ränta vara ett bra alternativ. Sparkonton med ränta är till exempel perfekta för att spara upp till en buffert och nästa semesterkassa. Fundera på när du vill använda pengarna. Ska de vara ett sparande till jullovet kan det absolut vara fördelaktigt att låsa in pengarna i utbyte mot en högre ränta. Låsta pengar går ju heller inte att nalla på vilket gör att nästa semesterkassa är säkrad.

Nedan har vi valt ut sparkonton som just nu erbjuder 4% eller mer i sparränta. Många av de större bankerna så som Swedbank och SEB erbjuder inte så hög sparränta och är därför inte med.

Bluestep Bank

Hos Bluestep Bank får du hela 4,41% sparränta om du väljer att binda dina pengar hos banken i 6 månader. Föredrar du däremot ett obundet sparande får du lägre sparränta, 3,52%. Då får du däremot endast 12 uttag per kalenderår. Båda varianter omfattas av insättningsgarantin.

Marginalen bank

Hos Marginalen bank krävs ingen lägsta insättning. Det betyder att du får sparränta på första kronan. Du kan välja både mellan rörliga och fasträntekonton. Just nu får du upp till 4,05% i ränta om du väljer att binda dina pengar.

Läs mer om sparkonton hos Marginalen bank här!

Lea Bank

Hos norska Lea Bank får du mellan 4,20–4,30% sparränta beroende på hur snabbt du vill ha tillgång till dina pengar. Båda varianter är obundna, men vill du ha den högre sparräntan behöver du vänta 31 dagar från begäran innan du får dina pengar utbetalda. Samtliga varianter omfattas av insättningsgarantin.

Coeli

Väljer du att binda dina pengar hos uppstickaren Coeli i antingen 3, 6 eller 12 månader får du hela 4,40% sparränta. Minsta insättning är 20 000 kronor, så kontot passar dig som vill spara en högre summa direkt. Samtliga varianter omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Erik Penser Bank

Hos Erik Penser Bank kan du välja om du vill spara med fast eller rörlig ränta. Om du väljer att binda dina pengar i enbart tre månader får du en sparränta på 4,30%. Dock är lägsta insättning på 20 000 kr för att få starta upp ett konto.

Läs mer om Erik Penser Banks sparkonton här!

Qred

Oavsett om du föredrar ett bundet eller obundet sparande får du just nu 4,30% sparränta hos Qred. Det bundna sparandet har en löptid på 3 månader. Du får ränta på den första insatta kronan och båda varianter omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Northmill bank

Hos svenska Northmill bank får du 4,20% sparränta om du väljer att binda ditt sparande hos banken i 3 månader. Föredrar du däremot att binda räntan och dina pengar under en något längre tid, 6 månader, får du 4,15% sparränta. Båda varianter omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Morrow

Morrow erbjuder endast ett obundet sparkonto med 4% sparränta. Kontot är avgiftsfritt, och du får fria insättningar och uttag. Dessutom betalas räntan ut varje månad vilket skapar en ränta-på-ränta-effekt. Sparkontot omfattas av insättningsgarantin.

Läs mer om Morrows sparkonton här!

Publisert: