Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Gör som Torsten, 67 - se över dina affärer innan året är slut

Arbetet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-12

koll på kronan Torsten Fredriksson, 67, går alltid igenom sin ekonomi före årsskiftet. Han kvittar vinster mot förluster men säljer inga aktier bara för skattens skull. "Det går att göra en hel del för att sänka skatten", säger han.

1 Ta ut övertiden. Skatterna höjs i 69 kommuner och fyra landsting. Därför är det i år en dålig affär att skjuta övertiden på framtiden. Säg bara till din arbetsgivare att du vill ha ut pengarna före årsskiftet.

Bor du i en kommun som sänker skatten kan det dock löna sig att få pengarna i januari. Det gäller även dem som bor i kommuner med oförändrad skatt. Nästa år höjs nämligen grundavdraget.

2 Köp saker till jobbet. Räkna ut hur mycket du handlat för hittills och se om det överstiger avdragsrättens tusenlapp. Om inte - passa på att handla.

Allt som är nödvändigt i arbetet som din arbetsgivare inte betalar kan vara avdragsgillt. Men glöm inte att spara kvittona.

Aktier och fonder

3 Kvitta förluster mot vinster. Lägg samman årets affärer. Slutar det på minus kan det löna sig att gå igenom hela sitt innehav.

Passa även på att sälja fondandelar du vill bli av med. Även om fonderna har stigit kan det vara ett bra tillfälle att välja en med lägre avgift.

Under hösten har börskurserna börjat klättra igen. Sälj vinstaktier och använd för kvittningen. Om du tror på aktien kan du alltid köpa tillbaka den efter en dag.

Förluster och vinster är helt kvittningsbara när det gäller aktier och aktiefonder.

Exempel: Har du sålt aktiefonder med 10 000 kronor i förlust och sedan säljer aktier med 10 000 kronor i vinst får du kvitta hela förlusten. Det innebär att du får 3 000 kronor eller 30 procent i ren skattesänkning.

För att slippa courtage kan du sälja aktierna inom familjen. Gör affären till aktuell börskurs. Glöm inte att upprätta en riktig avräkningsnota och meddela banken.

Bostaden

4 Ge bort huset. Om du har tänkt föra över din villa eller ditt fritidshus på dina barn är det extra förmånligt före årsskiftet.

Gåvoskatten beräknas på förra årets taxeringsvärde vilket gör det gynnsamt för fastighetsägare på orter där taxeringsvärdena skjutit i höjden. Du kan även slippa stämpelskatten om du väntar med att ansöka om lagfart tills efter årsskiftet.

Det är både komplicerat och bråttom så ta hjälp av en jurist. Och ge inte bort huset enbart av skattetekniska skäl.

5 Beställ villaolja redan nu. Nästa år höjs eldningsoljan med 418 kronor och 75 öre per kubikmeter inklusive moms. För en villa som förbrukar tre kubikmeter betyder det 1 250 kronor mer per år.

Pensionen

6 Fyll på pensionssparandet. Belopp som bokförs före nyårsafton får du göra avdrag på i nästa års deklaration.

Avdragsgränsen går vid ett halvt basbelopp, 18 950 kronor. Tjänar du mer än 379 000 kronor om året får du dra av fem procent av årsinkomsten, dock högst 37 900 kronor.

Förmögenheten

7 Kvarskatt. Om du räknar med att få en kvarskatt på mer än 20 000 kronor, betala senast 12 februari för att slippa kostnadsräntan på tre till fem procent.

8 Förmögenhetsskatt. Den som betalar förmögenhetsskatt tjänar på att fyllnadsbetala redan i år. Skattebetalningar räknas inte in i förmögenheten om de betalas innan årsskiftet.

9 Ge bort pengar. En givare kan ge bort 10 000 kronor till en och samma mottagare utan att betala gåvoskatt.

10 Aktier och fonder i julklapp. Den som ger bort värdepapper kan vara än mer generös.

Om aktierna är noterade på A-listan kan du ge bort 13 330, O-listans aktier får vara värda hela 33 330 kronor utan att det blir gåvoskatt.

Fem experters bästa skatteknep

Läs också:

Följ ämnen i artikeln