Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Bundet bolån kan bli förlustfälla

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2012-12-19

Att lösa ett bundet bolån i förtid kan bli en rejäl förlustaffär.

Men det är bankerna dåliga på att berätta för sina kunder.

6 av 10 säger att de aldrig fick reda på att de måste betala för att lösa ut lånet innan bindningstiden gått ut, visar en ny undersökning.

Den fasta boräntan är historiskt låg. Därför kan det vara klokt att binda sitt bostadslån.

Men man måste vara medveten om att det kan bli dyrt att lösa lånet i förtid. Hur mycket det kostar avgörs av den så kallade ränteskillnadsersättningen – bankernas kompensation för uteblivna intäkter på lånet. Summan man måste betala för att lösa lånet räknas ut genom att man tar skillnaden mellan sin bolåneränta och den senaste statslåneräntan.

”Alldeles för dåligt”

Det här känner få låntagare till. Av de som bundit sina bolån upplever mer än hälften – 59 procent – att de inte fått någon information av banken om ränteskillnadsersättningen, enligt en ny undersökning som Villaägarna beställt.

– Det är alldeles för dåligt. Bankerna är skyldiga att informera om detta, säger Daniel Liljeberg, Chefekonom på Villägarnas Riksförbund.

Ett räkneexempel: En kund har ett bundet bolån från 2010. Det uppgår till 1,3 miljoner kronor och är bundet till december 2015. Räntan är 4,5 procent. Om kunden skulle bryta lånet idag och sälja bostaden skulle det kosta omkring 100 000 kronor i ränteskillnad, skatteavdrag inräknat.

Kunden måste betala ränteskillnaden oavsett vilka skäl som ligger bakom att lånet betalas tidigare.

– Bankerna tjänar mycket pengar på ränteskillnaden. Särskilt i kombination med den stora räntemarginal som de tar ut på bolånen just nu, säger Daniel Liljeberg.

Regeringen vill ändra reglerna

Tomas Tetzell, chefsjurist på Svenska Bankföreningen, anser att bankerna måste vara tydliga gentemot kunderna för vad som gäller med bundna lån.

– Det är viktigt att banken klargör vad det innebär att ta ett bundet lån. Blir det extrakostnader så är det viktigt att de redovisas, säger Tomas Tetzel.

Det kan dock bli billigare att lösa bundna lån nästa år. Finansmarknadsminister Peter Norman (M) har aviserat att han vill ändra reglerna, och det pågår en utredning för hur det ska gå till. Utredningen ska vara klar kring årsskiftet.

Förutom Villaägarna vill även Svenska Bankföreningen se en ändring av reglerna.

– Det ska upplevas som rättvist för kunderna. Bankerna ska inte ha mer kompensation för att lösa ut lån än vad det kostar dem, säger Tomas Tetzell.

Sju av tio delar upp lån

Undersökningen visar också att sju av tio har valt att dela upp sitt bolån i flera lån med olika bindningstider. Av dem som delat upp lånet bedömer fyra av tio att det var en dålig affär.

– Att dela upp på olika löptider gör att man blir låst vid sin bank. Funderar du på att byta bostad eller bank så ska du lägga över alla lånen i tremånaders bindningstid i stället. Det ger dig även en bättre förhandlingsposition när lånen ska förnyas, säger Annika Creutzer, Min Ekonomis privatekonomiska expert.

Här kan du räkna ut hur mycket det kostar att bryta ditt lån.

Följ ämnen i artikeln