Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Chefer blir deppiga av fantasilön

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-12-03

Känner sig otillräckliga efter statushöjningen

Generösa bonusprogram leder inte till att näringslivstoppar gör ett bättre jobb.

Tvärtom.

De känner sig ensammare och börjar bete sig irrationellt.

Ny forskning visar att fantasilöner, jättefallskärmar och rekordbonusar kan göra cheferna både deprimerade och irrationella, skriver Göteborgs-Posten.

- De blir stressade av sin nya roll, säger Casten von Otter, till GP. Han är professor i sociologi och verksam vid Arbetslivsinstitutet.

Det är en färsk studie från brittiska Ashridge Business School som visar att toppchefer efter en statushöjning ofta känner sig otillräckliga.

De är rädda att bli "avslöjade" som inkompetenta, de känner sig ensamma och annorlunda.

De har svårt för kontakter med de vanliga medarbetarna och känner sig mer bekväma med sina jämställda i företagets elit.

Casten von Otter anser att de höga summorna blivit en slags statusmarkering. Det är alltså inte längre summornas ofattbara storlek som är viktig, utan den statusnivå summan visar att chefen nått.

Högavlönade chefer börjar bete sig alltmer irrationellt, berättar Casten von Otter, och det bekräftas av amerikansk forskning.

Ersättningssystem som är kopplade till hög aktiekurs får cheferna att ägna tiden åt storslagna visioner istället för den praktiska verkligheten. Den upplever de som störande.

- Bonussystem skapar också ett främlingsskap mellan chefer i systemet och medarbetare som står utanför. Det förstör lagandan, säger Casten von Otter till GP.

Han är rädd att den nya företagskulturen kan visa sig mer skadlig än någon kunnat förutse.

Simone Söderhjelm

Följ ämnen i artikeln