Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Cheferna har för höga löner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-06-25

Han vill sänka miljonlönerna

Investors ordförande Claes Dahlbäck vill att en vd ska ha högst 60 procent av lönen i bonus.

Ändå har Investorbolaget Scanias vd en maxbonus på drygt 200 procent.Investors ordförande Claes Dahlbäck vill att en vd ska ha högst 60 procent av lönen i bonus.

Ändå har Investorbolaget Scanias vd en maxbonus på drygt 200 procent.

Ordföranden i Wallenbergs maktbolag Investor, Claes Dahlbäck, 56, vill rensa upp bland de frikostiga lönerna i näringslivet.

Aftonbladets granskning av Sveriges 20 största bolag visar att storstädningen rimligen borde börja på hans egen bakgård.

I flera av de bolag där Investor är storägare ligger den rörliga lönedelen långt mycket högre än det tak på 50 till 60 procent av grundlönen som Claes Dahlbäck rekommenderar.

Ett exempel är Scanias vd Leif Östling som utöver sin grundlön på 5,8 miljoner kan få 217,5 procent i bonus. En maximal utdelning ger honom därmed en årslön på 18,4 miljoner.

”Betala inte mer”

– Man ska inte betala mer än vad man behöver för att få en vd. Precis som man inte ska betala mer än man behöver för en fotbollsstjärna eller ett hockeyproffs, säger Claes Dahlbäck.

Enligt Claes Dahlbäck borde börsbolagen jämföra vd-lönerna med vad en genomsnittlig industriarbetare tjänar. I dag sneglar de för mycket på direktörslöner i England och USA.

En industriarbetare på Scania tjänar 223 260 kronor. Det innebär att det går 23 industriarbetare på Leif Östlings grundlön och 82 på hans maxlön.

– Hur många arbetarlöner en vd-lön ska uppgå till vet jag inte. Vad jag vill ha sagt är att vi måste ha referenspunkter i Sverige också, inte bara utomlands, säger Claes Dahlbäck.

En annan Investor-vd som riskerar en rejäl lönesänkning om Claes Dahlbäck får sin vilja igenom är Electrolux Hans Stråberg. Han kan som mest få 100 procent av grundlönen i bonus – totalt 12 miljoner om året.

Den Investordirektör som har bäst grundlön är Ericssons vd Carl-Henric Svanberg. Hans 12 miljoner motsvarar årslönen för 39 industritjänstemän, Ericssons största yrkesgrupp i dag.

Dessutom kan Carl-Henric Svanberg få en bonus på 80 procent eller 9,6 miljoner.

Vill sätta press

– Jag vill sätta lite press på bolagen att göra något åt det här. Sen får vi diskutera begränsningar. Men vd:arna ska ju tycka att det här är bra också, inte bara styrelserna, säger Claes Dahlbäck.

En av anledningarna till utspelet är alla missuppfattningar han möter.

– Jag har aldrig varit med om så mycket oförståelse. Bara man nämner ordet bonus blir folk alldeles hispiga.

Svenskt Näringslivs ordförande Sören Gyll, som bland annat sitter i styrelserna för SKF, SCA och Skanska, välkomnar Claes Dahlbäcks utspel.

Viktigt för förtroendet

– Det är viktigt för förtroendet för företagen. Om alla tror att näringslivets företrädare är skurkar och banditer som bara roffar åt sig är det svårt att få något genomslag i den offentliga debatten om tillväxt och välfärd, säger han.

Bara sedan hans tid som vd i Volvo har lönerna ökat enormt.

– Det är helt andra nivåer i dag. Och det blir lätt en trappstegseffekt. Styrelserna kikar på varandra och tycker ungefär ”Vår vd är ju minst lika bra som deras och borde ha minst lika hög lön”. Det är den största orsaken till att lönerna dragit iväg.

Här är Dahlbäcks fem förslag för anständiga vd-löner

Joachim Kerpner, Elisbeth Lindham

Följ ämnen i artikeln