Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tjäna pengar - fånga solen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-05-06

Bidrag ger billigare solvärme

Passa på att bygga en solfångare nu när vårsolen börjar värma.

Du kan tjäna upp till 1 500 kronor om året genom att låta solen värma varmvattnet.

Dessutom kan man få statliga bidrag för solfångare.

lönsamt på sikt Mattias Gustavsson har fått bidrag för att skaffa solfångare till sitt hus.

Mattias Gustafsson, i Haninge utanför Stockholm, håller just på att installera solfångare på sitt nya garage. Han har länge haft planer på att hitta en alternativ uppvärmning av huset. Statsbidraget för solfångare gjorde att han bestämde sig.

- Det är en stor investering och jag hade nog inte gjort det nu om jag inte hade fått bidrag, säger Mattias Gustafsson.

Han har valt att både värma huset med sol och låta solen värma varmvattnet. För att klara uppvärmningen på vintern tar han hjälp av en vedpanna, och blir det riktigt bistert får han ta till elpatronen.

Värme även på vintern

- Men på sommaren kommer vi inte att behöva elda för att få varmvatten, och jag vet att det finns de som har solvärmt varmvatten även på vintern.

Hur mycket lägre hans energikostnader kommer att bli har Mattias Gustafsson inte räknat ut, men han räknar med betydligt lägre elräkningar. Trots att solfångaren kommer att kosta närmare 40 000 tror han att det lönar sig på sikt.

- Jag tror det kommer att ge en hel del tillbaka. Elpriserna kommer nog att öka och det känns ju skönt att inte vara beroende av vad någon oljeshejk hittar på.

Hittills har intresset varit för solfångarbidraget varit svalt, men nu börjar allt fler få upp ögenen för solvärmen.

20 miljoner att dela ut

- Föregående års anslag har gått åt, men 20 miljoner finns kvar för i år. Men allt tyder på en uppgång så är man intresserad ska man nog söka nu, säger Annika Wessel på Boverket.

För att öka intresset hölls nyligen en tävling för solfångartillverkare. Det finns mycket forskning om solvärme, men de små solvärmesystem som har funnits på marknaden har varit relativt dyra.

- Syftet har varit att få fram system med bättre lönsamhet. Det är inget fel på tekniken, men den har varit dyr eftersom det är en liten marknad, säger Hans Isaksson som var projektledare för tävlingen.

Tävlingen arrangerades bland annat av Byggforskningsrådet och Energimyndigheten. Vinnare blev det lilla västgötska bolaget Uponor.

Tidigare har det varit svårt att få lönsamhet i solvärmeanläggningar för varmvatten. Med tävlingen visade att de solpaneler som finns idag är bättre. Det kan löna sig att byta till solvärme när varmvattenberedaren ändå ska bytas ut.

Fredrik Wallstedt

Följ ämnen i artikeln