Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Telia Sonera skär ned

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-03

Vd:n Anders Igel: 3000 tjänster ska bort

Telia Sonera tappar vinst enligt den senaste delårsrapporten.

Nu väntar ett tufft sparprogram.

3 000 tjänster försvinner i Stockholm, Malmö och Göteborg, enligt uppgift till aftonbladet.se.

Teleoperatören Telia Sonera redovisar betydligt lägre vinst enligt senaste delårsrapporten. Därför presenterar bolaget ett nytt sparprogram.

– I tjänster handlar det om sammanlagt 3 000 tjänster som ska bort, säger vd Anders Igel till TT.

Utöver de 3 000 tjänsterna som försvinner i Sverige, kommer minst 650 jobb försvinna i Finland.

Bolaget vill heller inte avslöja vilken typ av tjänster som omfattas av sparåtgärderna, utan uppger att avvecklingen av tjänster kommer att ske "genomgripande i hela verksamheten".

Enligt Lars Joelsson, presstalesman på svenska Telia Sonera, vill man undvika att peka ut berörda orter.

-Vi har inte en geografisk organisation på det sättet, men de flesta sitter ju i de stora städerna - Stockholm, Malmö och Göteborg, säger han.

Fler väntas tacka ja till förtidspension

Av de 1 000 anställda som redan i våras fick erbjudanden om förtidspension har 625 också tackat ja och håller på att sluta sina jobb.

-Erbjudandet om förtidspension gäller till och med november, och fler väntas tacka ja, säger Lars Joelsson.

Dessutom deltar 240 personer redan i så kallade omställningsprojekt, där de erbjuds hjälp att hitta ett jobb.

Teleoperatören Telia Sonera redovisar en vinst efter finansnetto på 3047 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5489 miljoner kronor för motsvarande period 2004.

Satsar på framtidstjänster

För att nå besparingsmålet ska verksamheten effektiviseras och koncentreras på tjänster som har framtiden för sig. Bland annat kommer utvecklingen av bredbandstelefoni att påskyndas.

– Där ser vi redan en bra utveckling, säger Igel och räknar upp framtidstjänsterna:

– Mobila tjänster, bredbandstjänster och IP-tjänster. Det är den utvecklingen vi ska kraftsamla kring för att stärka intäktssidan.

Minst 650 jobb försvinner i Finland

Igel är nöjd med utvecklingen på alla marknader utom den finska, där prispressen på mobiltelefoni varit mördande. Den utvecklingen ser också ut att fortsätta.

– Det är en omstrukturering av hela den finska marknaden som pågår, säger Anders Igel.

Inte minst gäller det mobilsidan, där marginalerna fortsätter att sjunka. Telia Sonera tvingas med i priskriget och det kräver nya besparingar.

– Vi kan redan nu se att det tidigare målet att sänka kostnaderna med en miljard i Finland inte kommer att räcka, säger Anders Igel.

I klartext betyder det att fler än de planerade 650 tjänster som tidigare aviserats kommer att försvinna i Finland. Det blir en tuff start för Telia Soneras nye chef i Finland Juho Lipsanen.

– I detalj hur besparingarna ska gå till i Finland kommer vi att återkomma till senare, säger Anders Igel.

"Trend att säga upp personal"

Fackförbundet Sekos ordförande Janne Rudén är kritisk till att Telia Sonera inom ramen för sitt sparprogram kommer att göra sig av med 3 000 anställda i Sverige.

– Nu vet vi ännu inte inom vilka verksamheter dessa 3 000 ska plockas bort. Men vi kan konstatera att när bolaget tidigare sagt upp folk så har de tagit dem som har behövts i verksamheten. Det har gjort att antingen måste någon kollega dubbelarbeta eller så outsourcar man verksamheten, säger Janne Rudén till TT.

– Att tvingas göra ännu fler arbetsuppgifter brukar inte bli bra i slutändan. Och det här med att outsourca verksamheter tycker vi från fackets sida är pyton. Man ska ta fullt ansvar för sina verksamheter.

Janne Rudén vänder sig mot vad han beskriver som en trend bland storbolagen – att i samband med delårsrapporter meddela att personal kommer att sägas upp.

– Det räcker inte med att presentera fina vinster i sina rapporter. I stället verkar det ha blivit en trend bland direktörerna att man måste övertrumfa varandra genom att samtidigt säga upp personal. Jag fattar det inte, säger han.

Emma Holmér, TT

Följ ämnen i artikeln