Kommuners miljarder i bidrag försvinner

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-06

Regeringen förlänger inte det extra statsbidraget till kommunerna, eftersom krisen nu tycks vara över.

Men på flera håll i landet är det fortsatt tufft.

Finansminister Anders Borg (M) lämnade på tisdagen beskedet att det inte blir något ytterligare konjunkturstöd till kommuner och landsting nästa år. Orsaken är att deras ekonomi utvecklas betydligt bättre än vad regeringen trodde för bara ett halvår sedan.

– Nu när vi ser att de har väsentligt mer pengar under 2011 så att de kan öka verksamheten, ja då lägger vi inte till något tillfälligt sysselsättningsstöd till det, säger Borg.

I balans 2011

Enligt prognoserna blir kommunernas skatteintäkter sju miljarder kronor högre i år och tretton miljarder högre 2011 än vad regeringen trodde i höstas. Kommunsektorns ekonomi bedöms hamna i balans 2011, även utan det extra konjunkturstödet på 17 miljarder. Stödet infördes tillfälligt 2010 för att hindra stora nedskärningar av personal i vård, skola och omsorg. Minskningen av det statliga stöden från 2010 till 2011 blir dock bara tolv miljarder eftersom det generella statsbidraget, som tidigare aviserats, ska höjas med fem miljarder kronor.

Vill ha riktade bidrag

Sveriges Kommuner och Landstings ordförande Anders Knape (M) vill inte kritisera regeringen för att det tillfälliga stödet upphör, men påpekar att vissa kommuner har det tufft. Han hade gärna sett någon typ av riktade bidrag till dem med svagast ekonomi.

– En del har en stark ekonomisk utveckling, andra har det bekymmersamt på grund av konjunkturen, ökat försörjningsstöd och lägre sysselsättning. Kunde man hitta ett träffsäkert sätt för att hjälpa dem som drabbats speciellt hårt så hade det varit bra, säger Knape.

Enligt Knape så har det extra stödet under 2010 varit väldigt viktigt och hjälpt till att undvika drastiska nedskärningar likt de som gjordes under 90-talskrisen. Enligt regeringens bedömning så har antalet sysselsatta i kommunal regi minskat med 44 000 personer mellan åren 2007 och 2009. Men om man räknar bort privatiseringar och att arbetsmarknadspolitiska åtgärder som friåret och plusjobben avvecklats, så handlar det bara om 5 000.

"Tuffa år väntar skolan"

– Jag förutsätter att regeringen är beredd att tillföra ytterligare resurser om det visar sig att prognoserna inte håller, säger Knape.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén kräver mer statligt stöd, öronmärkt för skolan, och pekar på att lärartätheten håller på att minska.

– Det blir oerhört tuffa år som väntar skolan, säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln