Så mycket mer sparar männen

Uppdaterad 2013-01-18 | Publicerad 2013-01-17

Män placerar mer pengar på sparkontot än kvinnor.

Av 15 miljarder kronor som sattes in på sparkonton hos SBAB förra året stod kvinnorna för fyra av tio kronor. 

– Jag kan tänka mig att det beror på att män ofta har högre lön än vad kvinnor har, säger privatekonomen Maria Landeborn.

Maria Landeborn, privatekonomi på SBAB Bank.

I genomsnitt satte männen in 55 000 kronor mer än kvinnorna på sina konton under år 2012. Det visar nya siffror från SBAB.

Maria Landeborn är privatekonom på SBAB.

– Jag kan tänka mig att det dels beror på att män ofta har mer högavlönade jobb än vad kvinnor har. Sedan får männen bättre betalt för samma arbetsuppgifter.

”Männen hanterar ekonomin”

Hon tror också att det handlar om familjebildning – i statistiken syns en stor skillnad i sparandet från 35-års ålder och uppåt.

– I den åldern har man kanske träffat någon och skaffat barn. Kvinnan är ofta hemma längre och många går sedan tillbaka till jobbet på deltid, vilket påverkar inkomsten, säger Maria Landeborn.

Av de 15 miljarder kronor som sattes in på sparkonton hos SBAB förra året stod kvinnorna för fyra av tio kronor. 

Enligt Maria Landeborn tycker nog många att det låter som en liten andel.

– Men jag undrar om det inte skulle se ännu värre ut om storbankerna gjorde samma undersökning. Jag tror att det finns en tradition i att männen hanterar ekonomin i hushållen och att de här pengarna tillhör både mannen och kvinnan.

Stockholm sparar mest

Hon tror däremot att traditionen kan komma att förändras.

– Tittar vi tillbaka i tiden så var det männen som tjänade pengar och då är det inte konstigt att de tog hand om ekonomin. Vi som är unga i dag kommer ha en helt annan koll på ekonomin, men det tar tid innan det förändras. Vi kvinnor gör oss en otjänst om vi inte är insatta, säger Maria Landeborn.

I Norrbotten är andelen män som placerar pengar på sparkonto väldigt stor i jämförelse med andelen kvinnor. I Stockholms län sparar man i genomsnitt mest pengar i hela landet, tätt följt av Malmö.

– Det är tydligt att det finns geografiska skillnader. I storstäderna tjänar man mer pengar och har mer att sätta undan.

Om man blickar framåt under 2013 så tror Maria Landeborn på en vändning.

– Det ser ut som att världskonjunkturen börjar vända lite uppåt, räntorna är lägre och jag tror att det kommer en vändning. Förmodligen kommer man satsa mer på fonder och aktier igen.

Följ ämnen i artikeln