Våg av förfalskningar inför sedelskifte

Publicerad 2013-08-27

Så upptäcker du de falska sedlarna

Efter årsskiftet blir de gamla 50- och 1000-kronorssedlarna ogiltiga.

Inför det har en våg av förfalskningar på de två valörerna sköljt över handeln.

– Det har varit så pass många falska tusenlappar så vi har reagerat, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, till Dagens Nyheter.

Det är gamla tusenlappar för mångmiljardbelopp som kommer fasas ut till årskiftet. Till det kommer också de äldre versionerna av femtiolappen. Båda valörerna saknar folieband i det äldre utförandet.

Inför utfasningen passar falskmyntare på att trycka falska versioner. Något som syns ute i handeln.

– Det har varit så pass många falska tusenlappar så vi har reagerat. Det är inga lastbilslaster men det är tillräckligt för att vi ska reagera, säger Åer Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Falskmyntare passar på

Den senast veckan har tre personer frihetsberövats, misstänkta för att ha förfalskat tusenlappar.

De tre kopplas samman med cirka hundra falska tusenlappar som dykt upp i handeln under året, de flesta i Skåne. Den kommande utfasningen tros ligga bakom vågen av förfalskningar.

– Vi tror att det varit en testperiod före och under sommaren där förfalskarna testar hur bra det går att få ut de här sedlarna, säger Per Geijer.

Han säger att det under hösten och vintern kommer vara många tusenlappar i omlopp, vilket kan göra att falskmyntare anser att det nu är den bästa tiden för att få ut de falska sedlarna.

Upptäck förfalskningar

Den gamla versionen av tusenlappen är inte lika säker som den nya, men har ändå en rad detaljer som gör att förfalskningar är lätta att upptäcka.

– De äldre tusenlapparna har ett vattenmärke och en trod som man ser om man håller upp sedeln mot ljuset. Man ska vara extra vaksam när det gäller tusenlappar och ta den tid det tar för att kolla upp säkerhetsdetaljer, säger Christina Wejshammar, chef för Riksbankens enhet för sedlar och mynt, till Dagens Nyheter.

Slarv bakom vågen

Anledningen till att falska sedlar gång på gång hittas i handeln är att man inte tar sig tid att kontrollera äktheten.

Enligt Christina Wejshammar är det svårt att göra en sedel som ser äkta ut. Istället är det slarv från mottagaren av sedeln som ligger bakom den rådande vågen.

Följ ämnen i artikeln