Elchocken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-12

Bolagen tjänade 1, 2 miljarder extra – på en enda dag

Kölden pressade upp elpriset till rekordnivåer.

På en enda dag i december tjänade elbolagen 1,2 miljarder extra, enligt Villaägarnas uträkning.

– De som har rörligt elpris kommer att märka det direkt, säger Jakob Eliasson hos ­Villaägarna.

På handelsbörsen Nordpool säljs el timme för timme. En kilowattimme brukar kosta under 50 öre.

Den 17 december förra året slogs rekord. Under en kort period under dagen var timpriset 14:70 kronor. Orsak: vinterkylan och att flera kärnkraftsreaktorer stod stilla.

Villaägarna hävdar nu att de svenska kraftbolagen drog in ofattbara summor på pristoppen.

– Den 17 december kostade konsumenterna 1,2 miljarder, säger ­Jakob Eliasson, energipolitisk ­expert hos Villaägarna.

Tre bolag dominerar

Flera energiexperter bekräftar att siffran kan stämma:

– Rent teoretiskt är det inte omöjligt, om man multiplicerar priset med tänkt produktion, ­säger Magnus Torstensson på Svensk Energi.

De tre största kraftbolagen i Sverige – Vattenfall, Fortum och Eon – gjorde 2008 en sammanlagd vinst på 54,7 miljarder kronor. Vinsten per dag var 150 miljoner kronor.

Vilka elbolag som ska ha tjänat 1,2 miljarder extra just den 17 ­december är dock oklart. De tre storbolagen dominerar dock marknaden.

– Vem som skrattade hela vägen till banken vet vi inte. Men pengarna togs från kundkollektivet, säger Jakob Eliasson.

12 kronor dyrare i januari

Även om det rent matematiskt är möjligt att kostnaderna steg med 1,2 miljarder är det inte säkert att det blev så mycket i verkligheten. De stora elköparna och säljarna försäkrar sig mot oväntade prisförändringar. En stor andel av ­elproduktionen den 17 december – oklart exakt hur stor – var därmed redan såld till ett fast pris.

De industrier som verkligen betalade de höga timpriserna fick ta största smällen. Vanliga konsumenter med rörligt prisavtal betalar i stället det månadspris som fastställs i början av varje månad.

Det genomsnittliga rörliga priset var 95 öre i december. Nu i januari, när de höga timpriserna från 17 december slagit igenom, ligger genomsnittspriset på 110 öre. Det innebär en ökad dygnskostnad i januari på i genomsnitt 12 kronor per kund – eller totalt 16 miljoner kronor mer per dag för de 1,3 miljoner privatkunderna med rörligt pris.

480 miljoner mer

– Ett högre pris under några timmar ger en marginell effekt på månadspriset, säger Anders Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivnings­byrå.

Totalt i januari betalar privatkunderna med rörliga avtal 480 miljoner mer än i december.

HITTA BILLIGASTE BOLAGET

Följ ämnen i artikeln