Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Cykliska aktier årets vinnare så här långt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-20

men fortsatt tungt för telekom på börsen

Det var den positiva statistiken som skulle driva börserna i rätt riktning under mars.

Så blev också fallet.

Det optimistiska humöret, till följd av de allt mer ljusare konjunkturutsikterna i USA, men även Europa, spred sig över världens börser.

Efter en inledningsvis stark uppgång i mars har kurserna backat tillbaka något under senaste veckan. Stockholmsbörsen kan ändå stoltsera med en uppgång på 2 procent. En godkänd återhämtning från den dystra utvecklingen under januari och februari.

I skrivande stund är OMX fortfarande ner 6 procent sedan årsskiftet medan generalindex eller Stockholm-All-Share noterar en nedgång på 3 procent.

Men utvecklingen är inte så mörk som den verkar. Delar man upp Stockholmsbörsen och ser till olika branscher finns klara ljuspunkter i utvecklingen. Samtidigt kan man se hur beroendet av Ericsson och telekomsektorn har minskat.

Årets vinnaraktier så här långt tillhör knappast telekombranschen eller andra tillväxtsektorer. Istället är det bolag av mer cyklisk karaktär som toppar listan. Autoliv, Electrolux, SKF, Holmen, Volvo och Swedish Match är de aktier som utmärker sig som klara vinnare med uppgångar på över 20 procent.

Därefter följer en flod av bolag inom stål- och verkstadsindustrin. Även skogsbolagen och finansaktierna befinner sig högt upp på listan över de aktier som hittills under året stigit mest.

Vilka är då årets förlorare bland storbolagen? Det är Ericsson, Skandia och Telia, vilka har fallit med över 20 procent vardera sedan årsskiftet. I bottenskiktet befinner sig även Nokia med ett tapp på 15 procent.

Det är alltså leverantörerna av telekomutrustning och operatörerna som hittills är årets stora förlorare.

Dessvärre är det ett påstående som håller de senaste två åren. Idag utgör telekombolagen Ericsson, Nokia, Telia, Tele2 och Europolitan tillsammans en femtedel av det totala börsvärdet på Stockholmsbörsen.

Lägger du sedan till Skandia är andelen klart över 25 procent. Små förändringar i dessa aktier leder till relativt stora förändringar för Stockholmsbörsen.

I och med fallet i Ericsson och telekomsektorn har Stockholmsbörsen blivit mer beroende av andra branscher. Idag utgör de stora bankerna och försäkringsbolagen samt investmentbolagen strax över en fjärdedel av det totala börsvärdet. Det är snarare ett resultat av fallet i Ericsson än en kraftig uppgång för finansaktierna.

Sedan årsskiftet är det framför allt industri- och verkstadsaktierna som växt sig allt större och utgör idag över 17 procent av det totala börsvärdet.

Föga oväntat är det också inom denna bransch som vi hittar några av årets riktiga börsraketer. Exempel är lastbilstillverkaren Volvo och kullagertillverkaren SKF.

Även uppgången i stålproducenten Sandvik har bidragit till en ökad andel.

På bolagsnivå är ställningarna närmast oförändrade i toppen. Ericsson är fortfarande överlägset störst med ett marknadsvärde på dryga 360 miljarder kronor eller 13 procent av det totala börsvärdet på Stockholmsbörsen.

Före raset, som inleddes för nästan två år sedan, var andelen uppe i över 40 procent.

Därefter kommer Astrazenca och Nordea på andra respektive tredje plats, med relativt sett oförändrade andelar. Sedan årsskiftet har dock Telia halkat ner en plats och lämnat sin fjärdeplacering till förmån för Hennes & Mauritz.

En förklaring till dagens utveckling är återhämtningen i konjunkturen. Vanligtvis är det stål-, skog- och verkstadsaktier som ligger tidigt i konjunkturcykeln, vilket också marknaden bakar i börskurserna.

Man ska ändå inte räkna ut hårt pressade tillväxtaktier. Ericsson och Tele2 är två aktier som enligt min mening har fått lite för mycket stryk. Inte heller Hennes & Mauritz har fått den uppmärksamhet som aktien förtjänar.

Samtidigt finns stora vinster att hämta hem i cykliskt, vilket skulle kunna spä på en uppgång för flertalet tillväxtaktier.

Alexander Zetterquist

Följ ämnen i artikeln