Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

”Tänk negativt och bli lycklig”

Uppdaterad 2014-09-19 | Publicerad 2014-09-17

Coacherna Bylund & Lundberg vill få oss att sikta lägre

Nina Tellander, 48, satsade på en karriär som sångerska, men det stora genombrottet kom aldrig. Till slut bestämde hon sig för att byta bana. ”Det var jobbigt att slänga visitkorten, men samtidigt väldigt skönt att släppa taget”, säger hon.

Positivt tänkande löser inte livspusslet och ger dig ingen kometkarriär.

I stället hindrar det oss från att sätta mål som vi kan uppnå.

– Livet blir inte hallontårta bara vi tror på oss själva, säger Mattias Lundberg.

När svenskarna listar sina drömjobb ligger musiker, författare och inredare i topp, men ytterst få lyckas förverkliga sin dröm.

– Det är bra att ha ett driv, men du kan inte tänka dig till framgång. Det krävs kunskap, och ibland talang eller vissa fysiska förutsättningar som inte alla har, säger Mattias Lundberg, tillsammans med komikern Jan Bylund aktuell med boken ”Den lyckliga pessimisten”.

Ett bedrägeri

De ser samhällets fokus på framgång som ett kulturellt bedrägeri.

– Vi satsar tid och pengar på saker som inte är realistiska. Inte minst för unga människor kan det vara svårt att ha ett kritiskt perspektiv.

I självhjälpsböcker får vi veta att positivt tänkande är lösningen på livets motgångar. Inspirationsföreläsare och karriärcoacher uppmanar oss att ”visualisera” och ”fokusera på målet” - för om vi bara tror på oss själva kommer vi att lyckas.

Men höga förväntningar hindrar oss från att skapa realistiska mål. Dessutom ökar sannolikheten för att vi blir besvikna, menar Mattias Lundberg.

– Många vill vara framgångsrika, högpresterande, friska och lyckliga jämt, men så ser inte livet ut. Är man i stället realistisk och siktar lägre, ökar chanserna att man blir positivt överraskad, säger han.

Kan bli skuldbeläggande

I en färsk studie vid University College London kom forskarna fram till samma resultat. När de undersökte relationen mellan lycka och belöning, visade det sig att deltagarnas lyckokänslor inte hängde ihop med hur bra det gick, utan om det gick bättre än förväntat.

Enligt Mattias Lundberg kan uppmaningen att ”tänka positivt” vara både skuldbeläggande och ångestskapande.

– Känns livet tungt och svårt och man får höra: ”Ryck upp dig, tänk positivt”, är det lätt att klandra sig själv ifall det inte fungerar.

Pessimistisk filosofi

Komikern Jan Bylund är övertygad om att hans pessimistiska inställning till livet gör att han är lyckligare än många andra.

– Optimister förväntar sig att allt ska gå spikrakt uppåt och strävar efter perfektion. Men de har ofta skyhöga krav som innebär att de känner sig misslyckade hur bra de än presterar.

Jan Bylund är den som tar med sig paraplyet trots att solen skiner, för det kan ju bli regn. Den inställningen har hjälpt honom i yrkeslivet, säger han.

– Det tär mindre på psyket. Det gör att jag vågar tacka ja till sådant som att programleda ”Bingolotto” i direktsänd tv, vilket är bland det svåraste som finns.

Kritisk mot livscoacher

Han är kritisk mot livscoacher som påstår att alla kan bli vad de drömmer om.

– Tänk så många unga som vill bli Zlatan - och blir besvikna. Om de i stället var realistiska och insåg att: ”Jag har inte motivationen att kicka boll i ösregn”, då hade de kunnat ägna sig åt något mer meningsfullt, säger han och fortsätter:

– Optimistkonsulterna boostar ditt ego, men det gör dig inte till en bättre fotbollsspelare. Du måste ut i regnet och öva.

FEM TIPS: VÅGA SLÄPP DIN DRÖM – MÅ BÄTTRE

 Sluta lyssna på andras framgångssagor!

De allra flesta blir inte berömda ­skådespelare, författare eller modedesigners. Fokusera på annat än framgång och prestation.

 Berätta sanningen för barn och tonåringar!

Curlade barn som lever i tron att de kan bli allt de vill får inga verktyg att hantera motgångar.

 Tro inte att framgång faller över dig!

Stjärnorna berättar sällan om motgångar och misslyckanden, det hårda arbetet bakom. Läs på - och ta reda på fakta om vad som krävs.

 Ägna dig åt något du trivs med.

Lägg inte tid och energi på något bara för att bli känd. Kändisskap innebär inte per automatik att du är mer till freds med livet.

 Släpp tanken på att det är något fel på dig när du mår dåligt.

Sorg och besvikelse ger oss ett större känslomässigt spektrum. Det hjälper oss igenom svårigheter längre fram.

STATUSJAKT avtar med ÅREN

Status i arbetslivet är viktigare än status i allmänhet för svenskarna.

39 procent tycker att det är ganska eller mycket viktigt att ha ett jobb som ger hög status, enligt Manpower Work Life Rapport 2014.

36 procent av 80-talisterna svarade att de säkert eller förmodligen kommer få sitt drömjobb.

Motsvarande siffra bland 60- och 50-talister är 19 ­respektive

14 procent.

70 procent av 80-­talisterna tycker det är ­ganska eller väldigt ­viktigt att nå drömjobbet, jämfört med

40 procent av dem födda före 1960.

Följ ämnen i artikeln