Låt inte klappen bli en skuldfälla

Publicerad 2012-11-22

Överskuldsättningen ett växande problem

Klappar, mat och julpynt – inför julen är det många köp som ska göras.

Då är risken för att hamna i en dyr skuldfälla som störst.

Här är knepen som gör att du håller dig på rätt sida.

När julen närmar sig är det mycket som kan hinnas med. Klapparna ska köpas, maten ska fixas och julpyntet ska upp. Det innebär många köp och plånboken riskerar att bli överhettad.

Då kan det vara lätt att lockas av affärernas erbjudanden om räntefria lån. Men det gäller att se upp, lånen är inte så billiga som de verkar och det är lätt att hamna i en skuldfälla.

– Blir du erbjuden ett räntefritt lån börja med att fråga efter den effektiva räntan. Det är räntan med olika avgifter som uppläggningskostnad, aviavgift och liknande. Ta också reda på hur du kan betala lånet på rätt sätt innan det börjar löpa en vanlig skuldränta, säger Min Ekonomis privatekonomiska expert Annika Creutzer.

– Många räntefria lån måste du vara snabb med under en viss tid för annars flyttas de och blir en högränteskuld.

Kostar samhället miljarder

Antalet svenskar som hamnar i skuldproblem växer. Varje år ansöker 40 000 svenskar om att få hjälp med skuldsanering. Men mörkertalet är stort.

– Det vi kan konstatera är att väldigt många har skulder hos kronfogden, dessutom är det många som har skulder till inkassobolag och som hankar sig fram med delbetalningar varje månad, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket.

Enligt henne drabbas alla samhällsgrupper och åldrar av skuldfällorna.

– Det är inte bara den personliga tragedin som är ett problem, utan det här är ett stort samhällsproblem. Överskuldsättningen kostar samhället mellan 30 och 50 miljarder kronor varje år.

Lägg upp en strategi

Men det finns sätt att hålla sig på rätt sida av skuldfällan, trots alla köp som måste göras inför jul.

– Släpp alla gamla måsten. Fira en jul utifrån vad du vill och kan. Bestäm vad som är viktigast och satsa på det. Avstå från resten, säger Bodil Hallin, privatekonom på Ikano bank.

Enligt henne är det viktigt att man innan jul beslutar hur mycket man har råd att lägga på julklapparna och maten, och sen benhårt håller sig till budgeten.

Ett annat tips är att lägga upp en strategi när för när du ska handla dina klappar.

– Mitt råd är att inte handla dem för tidigt, särskilt om du gillar att gå i affärer. Då blir det lätt både två och tre paket per person. Tänk igenom innan du ger dig ut i julhandeln och sätt ett tak för hur mycket du får spendera. Våga ta upp frågan med dem du firar jul med – hur dyra klappar ska vi ha? Ska vi vuxna bara ge varandra något symboliskt för max 50 kronor eller ska vi strunta helt i klappar, säger Annika Creutzer.

Följ ämnen i artikeln