Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Persson tror Ericssoneffekten blir liten på svensk ekonomi

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-22

STOCKHOLM.Ericssons fortsatta kräftgång har marginell betydelse för den svenska ekonomin. Det är statsminister Göran Persson och flera bankekonomer överens om.

  Men Konjunkturinstitutet överväger att sänka sin tillväxtprognos.

  - Om det nu är så att återhämtningen inte blir så snabb i teleproduktindustrin så påverkar det vår tillväxtprognos för i år. På den information som vi har i dag skulle jag vara benägen att plocka ner tillväxtsiffran för i år från 1,3 till 1,2 eller 1,1 eller något i den stilen, säger Hans Lindberg, prognoschef på KI.

  Ericssons usla delårsrapport är dyster läsning för anställda och aktieägare. Göran Persson är dock inte lika pessimistisk. Enligt honom får Ericssons storförlust och den dystra framtidsprognosen marginell betydelse för svensk ekonomi.

  - Det har förvånat mig att tidigare industrivarsel inte slagit igenom i arbetslöshetssiffrorna. Jag tror inte att det gör det nu heller, förutsatt att konjunkturuppgången kommer.

  Handelsbankens chefekonom Jan Häggström är inne på samma spår.

  - Förra året var dystert med Ericssons stora varsel och flera andra storföretags omfattande varsel. Men arbetslösheten steg inte och det lär inte bli så den här gången heller, säger Häggström.

  - Kronförsvagningen i fjol, skattesänkningar och liknande gjorde att den svenska ekonomin växte på andra håll i stället.

  Därför tror han att förutsättningarna för svensk tillväxt ser bättre ut i år jämfört med förra året, trots telekombranschens problem.

  Han tror inte heller att banken kommer att behöva skriva ned den senaste tillväxtprognosen om en tillväxt på 1,4 procent för i år.

  Även Föreningssparbankens Cecilia Hermansson tror att Ericssons problem får liten betydelse för den svenska ekonomin. Men liksom Jan Häggström tror hon att Riksbanken, trots räntefallet på måndagen, ändå kommer att höja reporäntan i slutet av veckan.

  - Ericssons och hela telekombranschens problem fanns med i beräkningar i vår senaste konjunkturprognos och det finns ingen anledning just nu att skriva ned den tillväxtprognosen på 1,6 procent för i år, säger Cecilia Hermansson.

  Göran Persson skyller mycket av Ericssons och telekombranschens problem på andra länders höga avgifter i samband med utdelningen av licenser för de nya mobiltelefonnäten.

  - Telekombranschens problem hänger ihop med de svinaktigt höga licensavgifterna, säger Persson och försöker plocka politiska poäng.

  I Sverige delades de ut gratis. För det fick regeringen hård kritik eftersom man då underlät att dra in många miljarder kronor till statskassan.

  Göran Persson har stor förståelse för Ericssons problem och försvarar också de stora varslen.

  - Har man ett kvartalsresultat på minus 5 miljarder får man faktiskt förstå att de måste vidta åtgärder.

  Han sade också att regeringen kan tänka sig ställa upp med åtgärdspaket beroende på var varslen hamnar. Hans Karlsson får fortsätta sitt jobb som regeringens man i arbetet med att hjälpa Ericssons anställda att hitta nya jobb.

  - Hittills har Ericsson tagit bra ansvar för personalen. Jag förutsätter att de fortsätter så, säger Persson.

Ericsson finns på följande orter:

Olle Lindström/TT

Följ ämnen i artikeln