Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Ingen ljusning för Ericsson"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-20

Nytt bottenrekord på börsen - och nu får ytterligare 5000 gå

Det blev en svart fredag för Ericsson.

Ytterligare 5 000 jobb måste bort för att spara pengar.

- Det är obehagligt. Om inte ens vår vd ser någon ljusning, hur ska jag kunna göra det, frågar sig Sven Grundin, 54, programmerare på Ericsson.

"DET KÄNNS TUNGT" Ola Sjöstedt, 31, är programmerare på Ericsson i Stockholm. Förra gången yxan gick klarade sin hans avdelning ganska bra. Nu ska ytterligare 5 000 anställda bantas bort. "Jag har funderat på att hitta alternativa karriärvägar", säger han.

Ericssons kvartalsrapport talar sitt tydliga språk. Trots att förlusten på 3,5 miljarder var mindre än analytikerna förutspått måste besparingar på flera miljarder genomföras.

Det innebär att totalt 16 000 anställda ska bort, 5 000 fler än Ericsson tidigare gått ut med.

- Det är väldigt dystert för telekomindustrin och vi ser ingen ljusning. Krisen kommer inte att vända innan operatörerna börjar investera igen, säger Pia Gideon, informationschef på Ericsson.

Inga klara besked

Hon kan inte svara på hur nedskärningarna slår.

- Vid tidigare besparingar har vi kunnat lova en jämn fördelning mellan Sverige och andra länder men nu kan vi inte säga det, säger Pia Gideon.

När besparingarna genomförts har Ericsson nästan halverat antalet anställda. Från 100 000, 1999, till 60 000 nästa år.

Vid presskonferensen i går lovade vd Kurt Hellström att Ericsson ska visa vinst någon gång under nästa år.

Trots minskad orderingång, fallande försäljningssiffror och krav på miljardbesparingar.

- Vi kan inte kontrollera marknaden och vi ser inte någon vändning men vi kan kontrollera våra kostnader, sa han.

Uppgivet i Stockholm

De anställda vid Ericsson på Telefonplan i Stockholm var uppgivna efter beskedet om besparingarna Många känner sig maktlösa men väljer att stanna.

- Visst är jag orolig ibland men alternativet, att vara utan arbete när hela marknaden gått ner, är sämre, säger Sven Grundin, som har jobbat på Ericsson i tre år och hoppas att företagsledningens åtgärder ska ge resultat.

- De kan inte göra annat just nu än att skära ner men jag hoppas att besparingarna ska slå igenom så fort som möjligt, säger han.

Otrevlig stämning

Björn Rydell, 58, har jobbat på företaget sedan 1984 och är SIF-ordförande. Till hösten har han tackat ja till ett erbjudande om avtalspension.

- De som är kvar får jobba livet ur sig så stämningen är inte så trevlig. Jag har svårt att tro på någon framtid innan både marknad och ledning har förändrats, säger han.

Nyemissionen

Annika Sohlander

Följ ämnen i artikeln