Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

- Har du nån nytta av kvitto?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-02-16

Nästan varannan hantverkare vill göra jobbet svart

Nästan hälften av hantverkarna kan tänka sig att jobba svart, visar

Aftonbladets undersökning.

- Det är mögel och röta i branschen, men det är mögel och röta hos privatkunder också, säger Jan-Eric Allberg, vd för Golvbranschen.

svarade nej - utan tvekan Emil Holmgren är lärling på rörmokarfirman Fixzit VVS. Förutom hantverket lär han sig också att man ska göra rätt för sig. När Aftonbladet ringde upp firman och frågade om de ville utföra svartjobb kom svaret utan tvekan: "Nej, vi är momspliktiga."

Aftonbladet slog upp Gula sidorna för att se hur lätt eller svårt det skulle vara att få hantverkare att utföra svartarbete.

80 hantverkare i fyra olika yrkesgrupper fick förslaget. 33 svarade ja.

Målarna är värst

Enklast att få utfört svart var målningsarbete.

- Det är ett jätteproblem, givetvis. Vi omsätter ungefär 10 miljarder kronor i hela landet och svartsektorn svarade för runt 3 miljarder, säger Arne Jacobsson, vd för målarnas branschorganisation Målaremästarna.

Minst benägna att jobba svart var rörmokarna. Bara var femte gick med på det.

Några av företagen som inte vill utföra svartjobb kan däremot rekommendera att man kontaktar "någon av grabbarna och hör om han vill göra det på sidan av". Eller så är det en av de anställda som svarar och personligen tar på sig att göra jobbet svart.

Kostar 15 miljarder

Men det finns också de som från början inte har tänkt sig att lämna kvitto: "Du vill ha kvitto och så där? Sådana här småjobb räknar man aldrig momsen på, det har vi aldrig tänkt oss."

Svartjobben kostar Stockholm uppskattningsvis 15-20 miljarder kronor om året i uteblivna skatteintäkter, enligt Ulf Hornegård på Skatteverket. Det är ungefär 3-4 procent av hela skatteuppbörden i regionen.

För att komma till rätta med problemet vill Målaremästarna att regeringen återinför rotavdraget. Något det också pratas varmt om inom de andra yrkesgrupperna.

Avdragen fanns på 1990-talet och innebar att privatpersoner fick göra skatteavdrag när man anlitade hantverkare för att reparera bostaden.

- Bosse Ringholm sa i en intervju i Aktuellt att om det fortsätter att vara så här hög arbetslöshet i byggbranschen, då skulle han överväga ett rotavdrag, säger Arne Jacobsson på Målaremästarna.

"Finns inga tecken"

Ringholms pressekreterare Eva Rosengren är däremot inte lika positiv.

Kan rotavdraget komma med i vårbudgeten?

- Det finns det inga som helst tecken på.

När kan det komma med?

- Jag vet inte ens om det kan vara aktuellt, säger Rosengren.

Johan Eriksson, Ann Hultman

Följ ämnen i artikeln