Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Vi får betala en tusenlapp mer i avgift för det nya EU

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-04-18

Sverige i topp på bidragslistan

1 004 kronor per svensk skattebetalare.

Så mycket mer kommer det utvidgade EU att kosta oss i medlemsavgift 2006.

2 140 PER ÅR I och med att de tio nya länderna blir medlemmar i EU blir det ekonomiska lasset tyngre för Sverige. Kostnaden blir 2 140 kronor per år och svensk.

I går avslöjade Aftonbladet att Sveriges avgift till EU kommer att chockhöjas de närmaste åren. De tio nya medlemsländerna kräver sin del av den gemensamma kakan vilket innebär att dagens nettoavgift på 7,7 miljarder blir 14,5 miljarder 2006.

- Det är priset för medlemskapet och nu börjar det bli ganska dyrt. Jag undrar hur många svenskar som tycker att EU är värt de här pengarna, säger EU-motståndaren Sören Wibe (s).

Sverige drar tungt lass

Utslaget på antalet skattebetalare blir höjningen 1 004 kronor. Totalt kommer varje arbetande svensk då att betala 2 140 kronor i EU-avgift - per år.

- Det är lätt att visa hur mycket vi betalar, men vinsterna är svårare att mäta. I stort sett alla ekonomer är överens om att EU-medlemskapet ger en stor ekonomisk bonuseffekt, säger Lars Danielsson (s), statssekreterare på statsrådsberedningen.

Sverige ligger i topp i EU:s bidragslista. 2001 betalade svenskarna det näst högsta bidraget per person i hela unionen. Enligt regeringen beror det på att Sverige, under regeringen Bildt, skötte medlemsförhandlingarna illa.

- Det var en dålig förhandling. De ville ha en snabb uppgörelse och valde att inte driva sina åsikter så hårt, säger Lars Danielsson (s).

"Stödet behövs"

Ulf Dinkelspiel som var Europaminister 1991- 1994 håller inte med om beskrivningen.

- Den kritiken har jag aldrig hört. Vi fick en bättre lösning än de andra ansökarländerna och fick betala mindre än vi skulle ha gjort enligt regelverket, säger han.

Språkröret Peter Eriksson (mp) är emot EU-projektet men tycker att stödet till det forna östblocket behövs.

- Det är viktigt att det finns någon form av överföring från de rikaste till de fattigaste länderna, säger han.

Det menar också EMU-skeptikern, centerledaren Maud Olofsson:

- Vi vill ju att de nya EU-länderna ska ha en positiv ekonomisk utveckling och då måste vi bidra till det.

Elisabeth Lindham

Följ ämnen i artikeln