Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Trycket ökar för att ändra amorteringskrav

Owe Nilsson/TT, Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-09-06

Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, ser mörkt på ekonomin.

Moderaterna vill pausa amorteringskravet på bolån medan regeringen bett om en snabb översyn.

Skälen är att skuldtyngda hushåll kan behöva lättnader inför det som kan bli en ekonomisk vargavinter.

Moderaterna hävdar att alla prognoser hittills om vad som väntar har varit för optimistiska.

Det riskerar att bli mycket värre, bedömer partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff tillsammans med sin partiledare Ulf Kristersson.

Pausa igen

– Vi föreslår att vi ska pausa amorteringskravet. Väldigt många barnfamiljer och unga som har köpt en lägenhet känner av brutala bolånekostnader, säger Svantesson.

– I pandemin pausade vi, men det ser värre ut nu än under pandemin. Det är definitivt läge att pausa nu, säger hon.

Flera andra partier har redan föreslagit ändringar av eller avskaffande av amorteringskravet. Och regeringen gav i förra veckan Finansinspektionen i uppdrag att se över både amorteringskravet och bolånetaket. Uppdraget ska redovisas senast den 14 oktober.

Före det vill finansmarknadsminister Max Elger (S) inte sätta ner foten om kravets framtid.

– Det seriösa är att först ta reda på konsekvenserna och sedermera förhålla sig till det. Moderaternas reaktion är lite yrvaken och inte genomtänkt. Det är Finansinspektionen som äger frågan, säger Elger.

Amorteringskravet innebär att hushåll med bostadslån måste amortera om lånet är på mer än halva bostadens värde. Om lånet dessutom är 4,5 gånger större än hushållets inkomst ska mer amorteras varje månad.

Banker provocerar

Moderaterna vill pausa kravet i ett halvår, till att börja med. Det är av nöden när inflation, högre räntor, höga elpriser och stigande levnadsomkostnader gör vardagen dyrare. Hushållen pressas mer nu än under pandemin, enligt M.

Moderaterna vill också se ökad konkurrens mellan bankerna.

– Jag blir provocerad av att många banker höjer utlåningsräntorna men inte inlåningsräntorna. Bankerna går bra, med stora vinster, säger Svantesson.

Partiet vill att den så kallade ränteskillnadsersättningen, en ersättning som tas ut när lån läggs om i vissa fall, sänks. Regeringen har aviserat, också det förra veckan, en utredning som ska se över ränteskillnadsersättningen. Den dock vara klar först om ett år.

Följ ämnen i artikeln