Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Pensionsguiden - för dig som har 20, 30 och 40 år kvar

Uppdaterad 2019-12-12 | Publicerad 2017-12-14

Börja spara till din pension i god tid - här är bästa tipsen.

Hur mycket du får i pension avgörs helt och hållet av hur mycket du faktiskt spara.
Här är bästa tipsen för dig som har 20, 30 och 40 år kvar till pensionen.
– Har man bara allmänna pensionen blir det inte så fett med pengar, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Pensionen kan kännas galet avlägsen och för vissa kanske den till och med är det. Men alla, även i ung ålder, bör spara till sin pension, menar Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank:

– Börjar man spara i tid slipper man spara mycket pengar sen. Det räcker med en liten summa idag om du sparar i tid. Det kommer att växa med ränta på ränta-effekten och ge en riktigt fin avkastning.

”Ska vara efterrätten”

Enligt henne bör alla fråga sig vad man vill ha för livsstil när man går i pension.

– Med allmänna pensionen blir det inte så fett med pengar, säger Sharon Lavie.

Har man tjänstepension får man en helt annan trygghet.

– Vad kommer du vilja göra när du är 60–65 år och går i pension? Förmodligen har du samma intressen som du har nu. Det ska vara efterrätten och ge en guldkant på livet. Om du börjar fundera på det här när du har många år kvar så behöver det inte ha så stor påverkan.

1. Börja jobba tidigt

Varje år som du jobbar räknas. Ju längre du jobbat ju högre pension får du. Därför ska du inte vänta längre än nödvändigt med att komma ut på arbetsmarknaden.

2. Arbeta längre

Har du ork och möjlighet att jobba något år till efter att du nått allmänna pensionsåldern kan det vara värt det. Det kan nämligen innebära ett tillskott på flera tusenlappar i pension per månad. Ett års arbete motsvarar flera års månadssparande.

3. Arbeta vitt

Det är bara den inkomst som har beskattats som kan ligga till grund för din pension, inklusive sommarjobb och timmar som du jobbar extra som student. Se därför till att du arbetar vitt och alltså betalar skatt. Gränsen för att betala skatt går vid 18951 kronor. Tjänar du mer börjar alltså pensionsrätterna ticka in. De första 1300 skattekronorna som dras av på din inkomst går till din pension.

4. Dela lika

Har du bildat familj? Se då till att du och din partner delar lika på föräldraledighet, vabb och deltidsarbete. Om det går och ni vill förstås. Ekonomin påverkas nämligen inte bara här och nu av en ojämlik fördelning utan även i framtiden. Lägre inkomst ger lägre pension. För att motverka att en av er påverkas av lägre pension just på grund av detta är att i den mån det går försöka dela lika på frånvaron från arbetsmarknaden.

Om inte det går kan man också kompensera den av er som är hemma mer genom att lägga av ett eget pensionssparande. Den personen som jobbar mer kan även dela med sig av sin tjänstepension och lägga över delar av den på sin partner.

5. Få tjänstepension

Se till att skaffa ett jobb som har tjänstepension. Har företaget kollektivavtal brukar det även innebära att företaget sätter av pengar åt dig för tjänstepension. Om din arbetsgivare betalar in till tjänstepension eller inte har en stor betydelse för din framtida pension.

Gör din arbetsgivare inte det kan du kompensera det genom att förhandla upp din lön och själv starta upp ett eget pensionssparande.

6. Skaffa efterlevnadsskydd?

Har du barn som är minderåriga eller en partner som är beroende av din inkomst kan du säkra upp deras inkomst genom att teckna ett efterlevandeskydd. Om du avlider får din familj din pension. Kom dock ihåg att det här kostar. Du får en lägre pension. Behöver du inte det här, säg upp skyddet för att få mer i pension.

7. Ta hand om dig

Är du sjukskriven får du inte bara lägre inkomst utan även lägre pension. Om du kan, försök att ta hand om dig. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen påverkas om du är långvarigt sjuk. Kolla därför upp försäkringar som du har på jobbet men även privat. På så sätt är du bättre rustad utifall att något händer.

8. Påbörja ett sparande

Har du möjlighet försök att månadsspara så snart du fått ditt första jobb. Passa på att spara innan dina fasta- och oväntade utgifter blir för stora. Ju tidigare du börjar att spara desto mindre summor behöver du spara. Genom ränta på ränta-effekten har de som börjar spara tidigt en stor fördel jämfört med dom som börjar spara senare.

Under vissa tider i livet kan det vara svårare att spara än andra, exempelvis under småbarnsåldern. Då kan du sänka beloppet under en period för att sedan växla upp igen när barnen har flyttat hemifrån.

Så här kan du dela upp ditt sparande:

  • Buffertsparande. Ha ett sparande endast för oväntade utgifter i vardagen. Det kan vara till exempelvis en ny diskmaskin eller nya vinterdäck.
  • Målsparande. Ha även ett sparande för större utgifter för några års sikt. Det kan exempelvis vara för en ny bil, en omfattande renovering eller en kontantinsats.
  • Pensionssparande. Ha även ett privat pensionssparande som du sätter av pengar till varje månad. Det här sparandet ska vara på 20–40 års sikt. Du kan exempelvis öppna ett Investeringssparkonto och placera i breda fonder, till exempel globala aktieindexfonder som ger en bra avkastning på pengarna med så liten avgift som möjligt.

Och har du tio år kvar - tänk då på det här:

  • Gå igenom hela din ekonomi och insparade pension. Hur ser det ut? Har har du för pensionsinkomster i dag? Hur ser totalt ut och vad skulle det ge för summa i pension i dag?
  • När du gjort din genomgång. Fråga dig själv om du är nöjd med den pensionen eller om du behöver komplettera något? Det finns nämligen fortfarande tid för det.

1. Har du och din partner haft en ojämnlik ekonomisk fördelning inom relationen? Då kan ni föra över kommande pensionsrätter inom premiepensionssystemet mellan er.

2. Påbörja även ett sparande. Här får du räkna med att pumpa in större summor om du är missnöjd med din kommande pension jämfört med om du har 20–30 år kvar till pensionen.

3. Sist men inte minst kan du alltid jobba något år extra efter 65 år. Det kan nämligen ge flera tusen kronor i pension per månad.