5,4 miljarder i bonusregn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-29

Bankerna frikostiga mot de anställda – trots problem med förluster

Aktiemäklare, aktieanalytiker och fondförvaltare på bankerna kan räkna med extra påslag i år. Trots att bankerna dras med kreditförluster och lån får de anställda 5,4 miljarder i bonusar.

SEB är den bank som förväntas betala ut mest bonus. Enligt en sammanställning som DN Ekonomi har gjort rör det sig om 2,4 miljarder kronor som ska ges till de anställda. Detta trots att bankens vinst samma år bara ligger på knappt hälften av den summan; 1,1 miljard.

– Ingångna bonusavtal tar tid att förändra och det blir problematiskt att motivera höga rörliga ersättningar när banken som helhet gör ett väldigt dåligt resultat, säger Göran Lilja, fackansvarig på SEB, till tidningen.

Orsaken till att SEB ändå tycker sig ha råd med bonusarna är att de lönsamma företagsaffärerna har gått bättre 2009, enligt Ulf Grunnesjö, ansvarig för investerarrelationer på SEB. Börsen har gått upp. Bankernas aktiehandel och kapitalförvaltning ökar. Allt detta gynnar SEB.

"Vi vill kunna premiera personal"

Swedbank, som i år väntas göra en förlust på 8,9 miljarder kronor, räknar med att betala ut 800 miljoner kronor i bonusar, skriver DN.

Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Swedbank, bekräftar att banken kommer att betala ut bonusar - men det är för tidigt att säga hur mycket. Han tycker att bankens regler för bonusar redan nu håller sig inom de ramar som presenterades under G20-mötet.

– Vi reserverar pengar varje kvartal. Vi har en kombinatin av fast och rörlig ersättning som gör att vi kan premiera personal som vi tycker gör en extra bra insats. Vi välkomnar G20-mötets intresse för finanssektorn men tror inte att vi kommer att påverkas speciellt mycket av förändringarna, säger han.

G20-länderna vill till exempel sprida ut erättningarna för att minska risktagandet hos de anställda. Har ni ett sådant bonussystem?

– Nej, det har vi inte. Men det är något som vi diskuterar att införa.

Nordea har ännu inte bestämt om banken kommer att betala ut några bonusar för 2009. Enligt Helena Östman, informationschef på Nordea, använder banken redan nu ett långsiktigt bonussystem som bygger på att det är marknadsmässigt.

– Nordea går inte med förlust. Vi går väldigt bra just nu. Men vi avvaktar regleringarna från EU innan vi tar några beslut om bonusar. Det är viktigt att vi inte driver risk, säger hon.

Handelsbanken betalar troligen ut några hundra miljoner för 2009, skriver DN.

Följ ämnen i artikeln