Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Flera bolåne–räntor sänks

Publicerad 2013-01-09

SBAB och Länsförsäkringar sänker sina korta bolåneräntor.

Både Länsförsäkringar och statliga SBAB sänker sina korta bolåneräntor.

De flesta bedömare tror att Riksbanken sänker styrräntan ännu mer i februari – och att storbankerna snart följer efter.

– Behåll pengarna du sparar på räntesänkningar, säger Min Ekonomis expert Annika Creutzer.

I går kom protokollet från Riksbankens senaste räntemöte. Där visade sig bland annat att en av ledamötena ville sänka styrräntan ännu mer än de 0,25 procent som blev resultatet av mötet. Konsekvensen av det ser vi i dag, då både Länsförsäkringar och SBAB sänker sina korta bolåneräntor. Tremånadersräntan hos SBAB ligger nu på 3,02 procent, en sänkning med 0,07 procentenheter. Även 1-årsräntan sänks, med 0,05 procentenheter till 3,05.

Investerare tar risker igen

– Det beror framför allt på Riksbankens sänkning i december, men även på att marknaden förväntar sig att Riksbanken gör en ny räntesänkning på nästa möte i februari, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

De långa räntorna höjer banken däremot.

– Bakom det ligger en ordentlig uppgång av marknadsräntorna sen årsskiftet. Investerarna har fått smak för risk igen och de säljer av tillgångar som är mindre riskabla, bland dem svenska räntepapper. Effekten av det blir att de långa svenska räntorna stiger och det blir dyrare att finansiera bolån, säger Tor Borg.

Även storbankerna spår att Riksbanken sänker räntan ännu ett snäpp i februari.

– Vi förväntar oss en sänkning med 25 punkter nästa möte, och det trodde vi redan innan protokollet från förra mötet publicerades. Men sen tror vi inte att de går ner ännu lägre. Sen får vi se hur mycket av det som påverkar bolånen, det beror på marknaden, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

”Tidsfråga innan storbankerna följer efter”

Även SEB tror på en räntesänkning för Riksbanken i februari.

– På sikt är Riksbankens styrränta en indikation för marknaden, så någonstans påverkar det även våra boräntor, säger Laurence Westerlund, pressansvarig SEB.

Ingen av storbankerna har dock annonserat att de ska sänka sina korta boräntor. Men det tror Annika Creutzer bara är en tidsfråga:

– Ja det tror jag. Vi går in i ännu tuffare tider nu med stigande arbetslöshet. Därför gäller det för privatpersoner att spara det man tjänar in på låga räntor, och eventuellt använda pengarna till vidareutbildning. Vi går igenom en stor strukturomvandling, och ofta saknar arbetslösa rätt kompetens för att få ett nytt jobb, säger hon.

Villaägarnas Riksförbund kritiska

Villaägarna är kritiska till att SBAB höjer de långa räntorna.

– Det är en märklig åtgärd från SBAB med tanke på att bostadsobligationsräntorna, bankernas upplåningsräntor, är fortsatt låga. På Villaägarnas Riksförbund är vi nu oroliga att storbankerna ska hänga på statliga SBAB och höja sina långa bundna räntor samtidigt som bankernas egna privatekonomer uttalar sig i media om fördelarna med att binda sina räntor på lång tid, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villägarnas Riksförbund.

Följ ämnen i artikeln