Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Miljoner svenskar äger fonder de inte vill ha

Publicerad 2013-05-03

Okunskap och krångligt system gör att många drar sig för fondbyten

2,7 miljoner svenskar äger fonder de egentligen inte vill ha.

Anledningen: De tycker det är krångligt att byta och vet inte vad de ska välja i stället.

– Många är säkert rädda för kapitalvinstskatten också, men man tjänar ändå i längden på att byta, säger Annika Creutzer, Aftonbladets privatekonomiska expert.

Maria Landeborn, privatekonomi på SBAB Bank.

Det finns flera tusen fonder att välja på – bara bland svenska banker och fondförvaltare. Många upplever fondvalet som svårt, visar en undersökning från SBAB. Andra vet inte hur man byter. Av 7,5 miljoner svenskar mellan 15 och 80 år har sju av tio ägt sina fonder i mer än fem år. Mer än hälften av dem är inte nöjda med fonderna de äger.

– Om fler visste hur mycket pengar som försvinner i avgifter år efter år tror jag att fler skulle göra slag i saken och byta, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

Många dyra och dåliga

Svenskarna har många miljarder placerade i Allemansfonder, som ofta har en svag utveckling jämfört med index i kombination med höga avgifter.

– Det finns många dyra och dåliga fonder som bankerna tjänar stora pengar på. Dessutom rekommenderar bankernas rådgivare ofta fonder eftersom de behöver få in pengar i dem – inte för att de är bra, säger Annika Creutzer.

En avskräckande faktor med att sälja av fonder som man haft länge är vinstskatten. För även om utvecklingen varit svag har fonderna oftast ökat i värde över tid.

– Är man missnöjd med sina fonder ska man ändå byta, det tjänar man på i längden. Vill man exempelvis ha en Sverigefond kan man gå in på Morningstar och titta på vilka som har bäst rating. Ofta tjänar man in den skatt man får betala på de gamla fonderna ganska snabbt, säger Annika Creutzer.

Män byter mer än kvinnor

SBAB:s undersökning antyder också att män är mer benägna att byta fonder än kvinnor. Bland kvinnorna har 71 procent haft samma fonder i fem år, medan samma siffra bland männen är 65 procent.

De äldre är mer belåtna med sina fonder än de yngre. Bland 56-80 åringarna är 52 procent nöjda med fonderna, medan motsvarande siffra för 15-22 åringar är 36 procent.

Följ ämnen i artikeln