Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Räntehöjning i Katrinas spår

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-18

Orkanens effekter på ekonomin inte så allvarliga

Räntorna är på väg upp igen. Effekten av orkanen Katrina i USA har klingat av och på tisdag väntas amerikanska centralbanken höja styrräntan.

Det får påverkan också på de svenska boräntorna.

Räntebedömarna är tämligen överens, USA:s centralbank, Federal Reserve (Fed), höjer sin styrränta på tisdag och fortsätter att höja även ytterligare en gång innan årsskiftet.

Bakgrunden är att ekonomin är på väg upp. Orkanen Katrinas effekter på den amerikanska ekonomin väntas inte bli så allvarliga, möjligtvis kan de enorma kostnaderna sätta fart på inflationen, enligt de Fed-ledamöter som uttalat sig.

Därmed har också det räntefall, såväl i USA som i Sverige, som först blev konsekvensen av Katrinas våldsamma härjningar, raderats ut.

Den senaste veckan har den svenska femårsräntan stigit med över 0,10 procentenheter. Och de flesta bankekonomer tror att räntebotten nåddes i somras och att trenden – med vissa hack – är uppåtriktad i takt med att den svenska ekonomin väntas öka fart det närmaste året.

Marknadsräntorna påverkar i första hand hushållens boräntor och den som funderar på att binda räntan bör därför göra det nu – något som också görs i ökad utsträckning, enligt bolåneinstitutet SBAB:s statistik. Gapet mellan den rörliga räntan och den bundna kommer att öka om prognoserna slår rätt.

Men historiskt har det de senaste 10–15 åren alltid varit bäst med rörlig boränta och kan så förbli. Riksbanken väntas inte höja sin reporänta – den ränta som styr de rörliga bolånen – förrän tidigast någon gång under andra halvåret nästa år.

”I det långa loppet brukar det alltid löna sig att ha rörlig ränta. För den som ändå vill ha den trygghet som en bunden ränta innebär kan det nu ändå vara en god tid att passa på att binda”, sammanfattar Nordeas ekonomer i sin senaste boränteanalys.

Olle Lindström/TT

Följ ämnen i artikeln