Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Stark framtidstro men få jobb

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-01

20 000 jobb försvann under 2004, enligt Ams

Framtidstron och tillväxten är stark men jobben dröjer. 2004 är ett förlorat år när det gäller sysselsättningen med 20000 förlorade jobb, enligt Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams)prognos för 2005.

Den öppna arbetslösheten blir 5,5 procent i år och sjunker till 5,1 procent nästa år. Ams räknar med 25000 fler jobb nästa år men omkring 12000 av dem är en effekt av införandet av friår.

– Hittills har den starka tillväxten skett enbart genom produktivitetsökningar inom främst exportindustrin, konstaterar Ams analyschef Sandro Scocco.

De flesta nya jobben kommer att finnas i storstäderna och på arbetsplatser med mindre än 50 anställda, enligt Ams. Inom byggsektorn väntas 5000 nya jobb nästa år, privata tjänster väntas öka med 10000 jobb och med hjälp av ökade statsbidrag och friåret bedöms skapa 9000 nya jobb i den offentliga sektorn.

Men utslagningen från arbetsmarknaden i form av förtidspensioner kommer att fortsätta att öka nästa år.

Den öppna arbetslösheten har hållits nere i år med hjälp av arbetsmarknadspolitiska program. I år beräknas 106000 personer få sin sysselsättningen via amsåtgärder. Den siffran stiger till 111000 nästa år.

Räntan

För att få fart på sysselsättningen måste den inhemska efterfrågan öka och ekonomin tillåtas tuffa på nästa år och 2006, menar Ams.

– Det finns gott om arbetskraft, högutbildad och på rätt ställen. Därför är det oerhört viktigt att Riksbanken nu ger rätt signaler, säger Scocco.

Med rätt signal menas att banken låter bli att höja styrräntan åtminstone under första halvåret nästa år.

– Hushållens sparande är högt i dag. Om hushållen vågar ta på sig spenderbyxorna minskar arbetslösheten. Efterfrågan måste få ta fart, så att vi kan ta tillvara de stora arbetskraftsresurserna som finns, säger Scocco.

Högre tillväxt

Ams tror till skillnad från flera andra prognosmakare att tillväxten blir något högre nästa år, 3,7 procent mot 3,6 procent i år trots att tillväxten i världsekonomin dämpas från fem procent i år till fyra procent nästa år. Hoten mot ökad tillväxt är främst obalansen i den amerikanska ekonomin, stigande oljepriser och terroraktioner.

De svåraste utmaningarna framöver är, enligt Ams, att få ned förtidspensioneringarna, långtidssjukskrivningarna, ungdomsarbetslösheten och arbetslösheten bland utlandsfödda.

– Samhället har inte råd att tappa de här grupperna. De ungdomar som hoppat av gymnasieutbildningen har i dag lika låg sysselsättningsgrad som de utlandsfödda och får ett permanent handikapp på arbetsmarknaden, konstaterar Scocco.

På de positiva sidan noterar Ams att äldre människor gillar att jobba:

– På 1990-talet blev de äldre utslängda från arbetsmarknaden och det är oerhört svårt att komma tillbaka. Det sker inte i samma utsträckning i dag, säger Scocco.

– Om det stora 40-talistgänget håller sig kvar längre på arbetsmarknaden får det enormt positiva effekter på statskassan.

Siffrorna län för län

Maria Victorin/TT

Följ ämnen i artikeln