Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Marknaden agerar i panik

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-21

Nu är det politikerna som styr inte kapitalet

USA skramlar med vapnen och kurserna faller på börserna världen över.

– Det vi ser just nu är en panikreaktion som i grunden har att göra med att man befarar krig, säger Mikael Johansson, makroanalytiker på SEB.

Och den närmaste framtiden är oviss. Just nu är det politikerna som styr, inte marknaden.

Dagens börsdramatik började med med New York-börsernas fall i går kväll, svensk tid. Tokyobörsen följde efter och när Stockholmsbörsen öppnade portarna i förmiddags vek alla kurvor genast brant nedåt.

Kronan har också försvagats mot dollarn och är nu nära sommarens bottennotering.

Vad är det som händer på marknaden just nu?

– Det vi ser är en panikreaktion som har att göra med att man befarar krig. Situationen har förvärrats av stridsflygplanen som flyttats till Persiska Viken och av kärva signaler från talibanregimen. I sådana lägen flyr marknaden allt vad risk heter och aktier innebär ju hög risk, säger Mikael Johansson som är makroanalytiker på SEB.

Vart tar investeringarna vägen istället?

– I orostider väljer man ofta att placera i statspapper och guld. Och vi har också sett ett ökat inflöde där under den senaste tiden.

Varför faller kronans värde?

– Sverige är en liten ekonomi. Det har svajat mycket kring kronan historiskt sett. Det gör att man inte vill investera i den valutan. Även på valutamarknaden handlar det om en panikreaktion.

Vad händer närmast – kommer börserna fortsätta att falla?

– Det är svårt att säga. Men det vi kan säga är att centralbankerna med stor sannolikhet kommer att fortsätta sänka räntorna för att stötta konsumenterna. Redan i början av oktober har Federal Reserve ett möte där man förväntas besluta om sänkt ränta. Och Europeiska Centralbanken lär följa efter.

På vilket sätt gynnas de svenska hushållen av sänkta räntor?

– De rörliga räntorna sjunker och därmed blir boendekostnaderna lägre. Sänkt ränta kan också betyda ökad köpkraft och större investeringar i kapitalvaror. Men det är inte säkert att det får den effekten nu, eftersom hushållen i orostider tenderar att vara väldigt försiktiga och hålla i pengarna.

– När man rustar för krig kan dock de långa räntorna stiga på grund av det osäkra läget. De fasta räntorna kan komma att stiga lite.

Vad betyder räntesänkningarna för företagen?

– De biter nog inte på företagen nu eftersom vi haft en ”bubbla” med alldeles för stora investeringar under slutet av 90-talet. Nu måste många företag minska kostymen. De drar ned och minskar på personal, säger Mikael Johansson.

Har räntorna någon effekt på bostadspriserna?

– Priserna på bostadsrätter kan komma att sjunka. Men det beror snarare på att priserna har en stark koppling till börsen, speciellt priserna på bostadsrätter i Stockholm. Men det är inte säkert, eftersom det fortfarande finns en stor efterfrågan. Även sänkta skatter finns i andra vågskålen.

Hur påverkas arbetslösheten av det dystra läget?

– Vad gäller arbetslösheten ser vi ingen stor uppgång under nästa år. Sverige har dels en stor offentlig sektor, dels en rekordsvag krona, vilket gör att våra exportvaror blir relativt sett billigare.

Vad händer om det blir ett krig?

– Det är svårt att säga. Men det finns en parallell till Gulfkriget i början av 90-talet. I efterhand kan man tydligt se att den djupa lågkonjunktur som USA var inne i då förvärrades på grund av händelserna i Persiska viken. Även då flydde investerarna aktier och guldpriset steg.

– Före terrorattackerna trodde vi ju på en långsam återhämtning av ekonomin. Nu är risken att nedgången blir djupare och längre än vi trodde.

Vad krävs för att börskurserna och världsekonomin ska vända?

– Just nu hjälper det inte om det skulle komma några siffror från USA som visar att det inte gå så dåligt trots allt. Nu är det den politiska utvecklingen som styr, säger Mikael Johansson.

Helena Utter

Följ ämnen i artikeln