”Kommer att slå mot arbetsmarknaden”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-21

Experterna förklarar den ekonomiska krisen – och vilka konsekvenser den får för vanligt folk

Mångbiljonbelopp som går upp i rök på några månader.

Börser som rasar över hela världen.

Den ekonomiska krisen drabbar människor i USA, Storbritannien, Kina – och Sverige.

– Det kommer att slå mot arbetsmarknaden med fler arbetslösa, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi.

Börser över hela världen rasar och småsparare förlorar stora belopp. Aftonbladet.se har talat med en rad experter som förklarar vad krisen beror på – och vilka konsekvenser den får för vanligt folk.

”Bubbla”

Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet Bank, förklarar hur krisen startat i USA – och hur den dragit med sig ekonomier över hela världen.

–  Kärnan i den här krisen är att man i USA har byggt för mycket bostäder under ganska lång tid, och det har skapat ett konstlat högt intresse, vilket lett till att det skapats en bubbla inom bostadssektorn. Den bubblan har punkterats under de senaste 18 månaderna, säger Peter Malmqvist.

– När värdena på de här bostäderna faller, samtidigt som de som köpt bostäder helt plöstligt får allt svårare att betala räntor och amorteringar på lånen, då drabbas bankerna, och det är vad vi ser nu, säger han.

– Om banksektorn i USA – som har de största bankerna i världen – går dåligt så blir de rädda för att låna ut pengar. Och rädda banker blir en bromskloss på ekonomin – de stryper syretillförseln – och det är vad som är på väg att hända. Då börjar ekonomin gå ned, säger Peter Malmqvist.

”Enorma belopp”

Enligt Lennart Hjalmarsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, har bankkrisen enligt uppgift lett till förluster på omkring 3 biljoner dollar (3 000 miljarder dollar, eller cirka 19 000 miljarder kronor).

– Det är enorma belopp som det rör sig om i låneförluster, säger Lennart Hjalmarsson.

– De här låneinstituten har varit alltför lättvindiga i att ge lån. I botten ligger förväntningar om ständigt stigande fastighetspriser. Det är den optimismen som påverkat dem som lånat ut och dem som lånat, vilket innebär att man inte varit så försiktig och att man inte tillräckligt beaktat riskerna att priserna inte skulle stiga utan att man skulle få ett prisfall, säger han.

Efter att bubblan brustit har fastighetspriserna i USA sjunkit drastiskt.

– Den nedgång som skett med fastighetspriserna är på 30 procent, säger Lennart Hjalmarsson.

Enligt Martin Flodén, docent i internationell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, har osäkerheten inte bara psykologiska orsaker.

– Problemen i USA verkar i hög grad bero på verkliga fundamentala faktorer. Så osäkerheten just nu är inte bara rent psykologisk, säger han.

Påverkar hela världen

Den amerikanska ekonomin är ”världens utan motstycke viktigaste ekonomi”, enligt Peter Malmqvist, vilket leder till stor påverkan i hela världen.

– De importerar mer än de exporterar, och om USA:s ekonomi är på väg ned går deras importbehov ned, vilket drar med sig andra länder, exempelvis Sverige. Det betyder att svenska företag gör sämre vinster på att leverera till amerikanarna, och då skapas oro för börsbolagens vinster. Då går börsen ned, säger han.

Enligt Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, så kommer den ekonomiska krisen få konsekvenser för den svenska arbetsmarknaden.

– Det kommer att innebära en avmattning, med lugnare konjunktur, och det kommer att slå mot arbetsmarknaden med fler arbetslösa – kanske inte i år men under 2009, säger Harry Flam.

Hur påverkas människors köpkraft?

– Så småningom urholkas den av den högre inflationen. Nu har folk fått skattelättnader och relativt höga löneökningar på runt 5 procent. Men om inflationen är 3,5 procent så blir det inte så mycket kvar, säger Harry Flam.

Blir det sämre tider?

– Ja. Det kommer inte att märkas så mycket i år, men det kommer att märkas 2009.

Så mycket har börserna sjunkit

OMX – Stockholm

3 mån: -21,19%

Sen årsskiftet: -13,55%

NASDAQ – USA

3 mån: -16,21%

Sen årsskiftet: -11,77%

DOW JONES – USA

3 mån: -12,91%

Sen årsskiftet: -8,79%

EURONEXT1 100 – Amsterdam

3 mån: -16,15%

Sen årsskiftet: -12,85%

HANG SENG – Hong Kong

3 mån: -19,16%

Sen årsskiftet: -14,36%

NIKKEI – Japan

3 mån: -22,10%

Sen årsskiftet: -12,95%

CAC40 – Paris

3 mån: -14,29%

Sen årsskiftet: -11,95%

IBEX 35 – Spanien

3 mån: -14,30%

Sen årsskifte: -12,33%

DAX – Frankfurt

3 mån: -10,39%

Sen årsskiftet: -12,01%

DOW JONES BRAZIL - Brasilien

3 mån: -7,02%

Sen årsskiftet: -12,47%

DOW JONES UK – Storbritannien

3 mån: -10,22%

Sen årsskiftet: -8,47%

MSCI – Sydafrika

3 mån: -13,81%

Sen årsskiftet: -8,65%

Följ ämnen i artikeln