Så skyddar du båten inför vintern

Uppdaterad 2012-10-13 | Publicerad 2012-10-12

Experternas bästa tips som ger dig en trygg vinterförvaring

Säker vinterförvaring För att undvika skador på båten finns det en del saker du måste fixa innan du lämnar båten för vintern.

Varje vinter drabbas många båtägare av stölder eller bränder som förstör båtar för miljoner kronor.

Men det finns sätt som gör att du kan känna dig trygg även när båten står uppställd på bockar.

Här är tipsen som gör din vinterförvaring säker.

Efter en härlig båtsommar börjar det återigen bli dags för att ta upp båten på land. För att vintern ska bli så trygg som möjligt för din båt finns det en del saker du bör tänkta på när du tar upp båten.

Töm på värdesaker

För det första – se till att tömma båten på alla värdesaker. Utrustning som radar, tv-apparater och cd-spelare är mycket stöldbegärliga. Och det är just då båtarna börjar tas upp för vintern som tjuvarna håller sig framme.

– De båtar som exempelvis ligger kvar lite längre brukar vara mest utsatta för stölder, eftersom aktiviteten kring båtklubben då minskat och det är mindre folk i rörelse. Tjuvarna stjäl allt från mindre motorer till stora båtar, säger Mattias Andersson, ansvarig för båtförsäkringarna på Trygg Hansa.

Ligger du kvar lite längre med båten i vattnet är det därför viktigt att du har extra koll på din båt.

Starka tjuvar

När du väl tagit upp din båt är det viktigt att så snabbt som möjligt ta av motorn eller låsa fast den. De flesta försäkringsbolag brukar kräva att motorer under 50 hästar ska plockas av, medan motorer medan tyngre motorer måste låsas fast på ett säkert sätt.

– Kom ihåg att tjuvarna kan lyfta av i princip vilken motor som helst, det spelar nästan ingen roll hur stor den är, säger Mattias Andersson.

Stölder av drev är inte heller ovanligt, och det är bra att plocka bort vredet så fort du tagit upp båten.

Tipset om du låter motor och drev sitta kvar är att du ställer båten så att aktern med motorn står mot en vägg eller en annan båt, då blir det svårare för tjuvarna att jobba och de väljer förhoppningsvis bort din båt.

Undvik brand

En annan fara för båten när den ligger på land är brand, där båtens elinstallation ofta är orsaken. Många installerar element och elektroniska avfuktare på båten och tänker inte på att elsystemet inte är dimensionerat för det. Andra låter underhållsström vara påkopplad till båten under hela vinter, vilket är förenat med brandfara.

– Det gäller att ha tillsyn över båten och man ska inte underhållsladda batteriet mer än 48 timmar. Använd inte landström på vintern och dra ur laddkabeln, säger Per Lilliehöök, skadereglerare på Alandia båtförsäkringar.

När du lägger upp båten på land är det också viktigt att du pallar upp båten ordentligt. De senaste årens förändrade klimat har medfört stora svårigheter för båtägarna.

– Det blåser mer och det är mer väta i markerna nu, vilket gör att det är extra viktigt att du är försiktig när du pallar upp båten. De flesta båtklubbars vinterförvaring ligger på en gammal sjöbotten, så se till att allt står stadigt, säger Per Lilliehöök.

Ta av masten

För att undvika att båten rasar är det också viktigt att du spänner presseningen på ett sätt som gör att den inte fångas upp av vinden.
Kom också ihåg att fuktskador och skador orsakade av skadedjur inte täcks av försäkringen. Se därför till att tömma båten på fuktiga material och tyger. Om du inte vill ta bort dynorna kan du ställa dem på högkant i båten.

Har du en segelbåt rekommenderar försäkringsbolagen att du tar bort masten. Då är risken mindre att båten välter och du får automatiskt en genomgång av alla säkringar.

Har du en motorbåt med en motor som sitter kvar är det viktigt att byta oljor och konservera motoron – bereder kylarsystemet med glykol. Är du osäker på hur du gör kan anlita en mekaniker som hjälper dig, eller läsa i instruktionsboken.

Ett annat tips är att du tvättar och gör båten redo för sjösättning redan på hösten.

– Då slipper du det på våren och kan koncentrera dig på det roliga.

Följ ämnen i artikeln