Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Pensionsvalet försvagar kronan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-10-17

Höstens premiepensionsval gör dollarn dyrare.

För när drygt två miljoner svenskar placerar sina pensionspengar i aktiefonder med utländska aktier kommer stora mängder svensk valuta att strömma utomlands.

Och det har fått den svenska kronan på fall.

Ett av experternas vanligaste tips i det pågående premiepensionsvalet är att satsa på breda, globala aktiefonder. Det är en placering med bra riskspridning och utsikter till hygglig tillväxt.

Och pensionsväljarna lyssnar: Enligt den första statistiken från premiepensionsvalet har oväntat många väljare valt fonder med utländska aktier. Hittills har drygt 60 procent av pensionspengarna gått till utlandet.

- Det är stora belopp det handlar om, varav en betydande andel placeras i utländska värdepapper, säger Mats Kinnvall, makroekonom på Handelsbanken.

Totalt ska 4,4 miljoner svenskar placera sammanlagt 55 miljarder kronor ur den så kallade premiereserven. Håller trenden i sig under resten av pensionsvalet kommer alltså 30-35 miljarder kronor att flyta ut ur landet innan årsskiftet.

- När ett så stort belopp träffar marknaden kan det få en negativ effekt, säger Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB Trading.

- Den svaga kronkurs vi ser idag kan delvis bero på att marknaden redan räknat med den här effekten.

Proportionerligt genomslag i bensinpriset

Det är inte enbart i förhållande till den rekordstarka amerikanska dollarn som den svenska kronan har tappat värde. Sedan början av sommaren har kronan även försvagats avsevärt i förhållande till exempelvis euron, som då stod i 8 kronor - jämfört med 8,52 kronor idag.

För hushållen innebär det här främst att bensinen blir dyrare. Alla prisförändringar på det internationella dollarbaserade oljepriset får extra stort genomslag på de svenska bensinpriserna.

Det svenska bensinpriset påverkas i direkt proportion mot dollarkursen: Om dollarn stärks en procent så stiger stiger bensinpriset med cirka en procent.

- Det är det som svider i plånboken, säger Mats Kinnvall.

- Det här kommer att hålla i sig under resten av året, så länge pensionsvalet pågår. Sen kommer kronan att stärkas i förhållande mot dollarn igen.

Men däremot tror han inte på en stärkt euro.

- Sverige har goda tillväxtförutsättningar, så jag tror att dollarn kommer att försvagas gentemot kronan efter årsskiftet. Men inte gentemot euron, den befinner sig i strykklass.

Fredrik Rundkvist

Följ ämnen i artikeln