Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Mitt 85-åriga jag hjälper mig”

Publicerad 2014-05-27

Mitt i karriären rasade allt för Nina Åkestam - nu har hon hittat balans och lycka igen

Håller balansen Nu har Nina Åkestam återfunnit balansen i sitt liv. ”Man måste utgå från sig själv och ta reda på vad som är viktigt”.

Kaffe eller te? Höger eller vänster?

Plötsligt tog det tvärstopp. Copywritern Nina Åkestam kunde inte längre fatta små enkla beslut.

Hon hade drabbats av utmattningsdepression, knappt 25 år gammal.

– Jag förstod ingenting, jag älskade ju att jobba.

Nina Åkestam passar perfekt in i bilden av den ”duktiga flickan”. Ordet ”nej” fanns inte i hennes vokabulär. I stället stormtrivdes hon med att alltid vara på topp.

Plugget gick som en dans och betygen tog henne hela vägen in på Handelshögskolan. Där gav känslan att armbåga sig fram bland unga, kostymklädda män en kick. Att visa världen att hon kunde var hela grejen - och det som slutligen fick henne att krascha.

– Jag ”småkraschade” lite redan under mina studier men då förstod jag inte att jag behövde sakta ner, säger Nina när vi fikar i hennes lägenhet på Söder i Stockholm.

Symtomen var tydliga

Debutboken ”Meningen med hela skiten” står i travar i en kartong och i den berättar hon om hur det var att hämta ut lyckopiller på apoteket med tårarna rinnande längs kinderna.

När vi ses har det gått fem år sedan symptomen kom smygande - och fyra sedan hennes chef lotsade henne till företagshälsovården. Då jobbade Nina som copywriter på en reklambyrå, hon satt i ledningsgruppen och levde sin dröm. Trodde hon.

– Problemet var att jag inte förstod att jag kunde säga nej, jag förstod inte att jag hade några rättigheter. För mig fanns bara skyldigheter.

Trots att det egentligen var uppenbart att hon höll på att rasa vägrade hon att se. Sömnbesvär, koncentrationssvårigheter och irritation viftades bort, och inte ens när hon stod i mataffären, oförmögen att välja mellan två pastasorter, gick det upp för henne att något inte stod rätt till.

Nina Åkestam tänker på dagens unga och utmaningarna de står inför.

– Själv tänkte jag aldrig på om jag verkligen gjorde det jag ville göra. Jag bara gjorde, utan att känna efter. Jag trodde att det var så det skulle vara. Under hela studietiden fick jag höra att det är ”tufft på arbetsmarknaden” och att jag ”aldrig kommer få ett jobb”. Det drev på min ångest och gjorde att jag till varje pris ville bevisa motsatsen. Och vara bäst.

Under sin kris gick Nina i terapi och fick lära känna sitt ”85-åriga jag”.

– Jag kom fram till att jag inte vill vara 85 år och se mig själv som en person som suttit på ett kontor i Stockholm och jobbat livet ur mig.

I stället ville hennes 85-åring se en kvinna som tagit hand om sig själv, mått bra och bott utomlands.

Och så fick det bli. Nina tog sitt pick och pack och flyttade till New York, där hon bodde under ett par år.

Mindre lön - mer lycka

I dag är hon tillbaka i Sverige och lever ett betydligt lugnare liv än tidigare.

– Jag är reklamforskare och har mindre pengar än när jag jobbade på byrån. Men jag gör det jag verkligen vill och jag mår bra av det.

Nina menar att hennes kris var oundviklig och säger att hon lärt sig massor av det som hände.

– Nu förstår jag att man inte kan vara allt. Balans är inte att vara vegan, världens bästa flickvän, köra spinning på gymmet fem dagar i veckan och samtidigt vara chef. Balans är att utgå ifrån sig själv och ta reda på vad som är viktigt för just mig. Oavsett vad alla andra säger.

Hur gör du för att inte halka tillbaka i högintensivt presterande?

– Jag rådfrågar min 85-åriga tant vad hon vill ha omkring sig och vad hon vill unna se tillbaka på. Det funkar väldigt bra. Hon hjälper mig hitta rätt, hela tiden.

Forskar om reklam

Namn: Nina Åkestam. Ålder: 30. Bor: På Södermalm i Stockholm. Familj: Sambo, mamma, pappa och bror. Gör: Aktuell med boken ”Meningen med hela skiten” (Volante). Forskar om samhällseffekterna av reklam.

Fler och fler blir sjuka av stress

Runt millennieskiftet blev utbrändhet något av en modediagnos. Men problemet finns kvar. Faktum är att stressrelaterade sjukdomar fortsätter att öka.

Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i hela EU. Omkring 40 miljoner är drabbade.

Sedan 2009 har sjukskrivningar för stressrelaterade sjukdomar ökat med 140 procent i Sverige.

Sedan 2006 är psykiska diagnoser vanligaste orsaken till sjukskrivningar som pågår längre än 60 dagar. Den största ökningen syns hos unga personer och kvinnor i alla åldrar.

Följ ämnen i artikeln