Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Forskaren: Tvinga inte dina medarbetare att klättra i träd

Publicerad 2014-01-21

Tiden för mässande inspiratörer och coacher är förbi.

Nu ska vi i stället föra in naturlig lek på jobbet.

– Att tvinga sina medarbetare att klättra i träd på kickoffen funkar inte, säger psykologen Samuel West, som forskar i ämnet.

Samuel West, forskare vid Lunds universitet.

För ett par år sedan skulle inhyrda konsulter göra underverk med uttråkade medarbetare. Påtvingade lekar skulle tvätta bort arbetsångest, göra oss lyckligare, mer kreativa och positivt inställda till jobbet.

Konsulter är ute

Nu drar psykologen Samuel West i handbromsen och menar att arrangerad lek för vuxna inte fungerar. Han har ägnat tre år åt att forska kring hur lek på jobbet främjar kreativitet – och kommit fram till att lekfullhet inte går att paketera in i olika koncept – eller köpas för dyra pengar.

– Att leka på jobbet är jättebra, under förutsättning att man vill. Men målet med aktiviteten ska i så fall vara aktiviteten i sig. Så fort det handlar om tvång, tävling och resultat försvinner leklustan. Att ta in en dyr konsult som ska råda bot på tristessen genom olika övningar fungerar inte. Då blir det bara påklistrat och konstigt.

Tillåtande miljö

Enligt Samuel West behövs oftast inte mer än en kreativ och tillåtande miljö för att personalen ska tycka att det är roligt på jobbet.

– Om miljön är lekfull kommer medarbetarnas attityd ändras och det blir då naturligt att föra in leken i arbetsprocessen. Självklart måste chefen gå före och visa medarbetarna att det är okej att stundtals göra roliga saker under arbetstid. Om chefen tar sig själv på för stort allvar och inte visar upp sin lekfulla sida kommer ingen annan heller att göra det.

Enligt Samuel West tjänar både företagsledning och medarbetare på att arbetsplatsen får en mer lustfylld och kreativ atmosfär.

– Arbetslivet skriker hela tiden efter nya sätt att öka gruppkreativitet och innovation. Problemet är att kunskapen kring "hur man gör" ofta är begränsad.  Vilket är ganska förvånande, för egentligen handlar det bara om vilka attityder och förhållningssätt man väljer att ha inom organisationen.

Luther förde in allvaret på jobbet

Forskning visar att lek under arbete var vanligt förekommande under medeltiden. I takt med industrialiseringen städades dock det roliga bort och jobb skulle skiljas från fritid. Enligt lekteoretiker Sutton-Smith bär den protestantiska arbetsmoralen och industrialiseringen skuld till varför vi motat bort vår naturliga lekfullhet i arbetslivet.

Följ ämnen i artikeln