Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Chockhöjning av försäkringspremier

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-24

Sjuk- och livförsäkringar blir dyrare - och sämre

Svenskarna är för sjuka för att försäkra. Bolagen chockhöjer nu priserna på sjuk- och livförsäkringar. Eller stoppar all nyteckning och försämrar villkoren.

10 000 KRONOR MER Tidigare har Adéle Rein och hennes man tillsammans betala cirka 6 000 kronor per år för sin grupplivförsäkring. Nu måste de betala 10 000 mer, cirka 16 000 kronor om året.

Adéle Rein är egenföretagare i tv-branschen. Därför har både hon och maken sedan många år tillbaka en grupplivförsäkring. Den ger också ett ekonomiskt skydd om någon av dem går bort eller blir arbetsoförmögen.

Strax före jul fick hon beskedet från Svenska Handelsbanken Liv: premien chockhöjs.

Tidigare har de tillsammans betalt cirka 6 000 kronor per år. Nu måste de betala 10 000 mer, cirka 16 000 kronor om året.

- Jag har inte varit sjukskriven mer än tio dagar på 30 år. Vi är egenföretagare och därför är försäkringen jätteviktig för oss, säger Adéle Rein.

Har räknat fel

Handelsbanken försvarar höjningen med den ökande ohälsan i samhället. Försäkringarna går helt enkelt med för stora förluster.

- Alla bolag har räknat fel, vi trodde inte att folk skulle bli så sjuka och har därför prissatt försäkringarna fel, de går inte ihop helt enkelt, säger Johan Lagerström, informationschef på SHB Liv.

Aftonbladets kartläggning visar att så gott som alla försäkringar som ger någon form av stöd vid sjukdom höjs kraftigt nästa år. Framför allt sjukförsäkringar, sjuk- och olycksfallsförsäkringar och livförsäkringar.

Längre karens för utbrända

Vissa bolag höjer sina premier med hundratals procent.

De som inte höjer premierna försämrar försäkringarna så att färre har glädje av dem. Bland annat de utbrända. Nästan alla bolag har redan karenstid för stressrelaterade sjukdomar. Tidigast efter 18 månader kan en utbränd räkna med att få ersättning.

I dag är det bara tre bolag kvar som erbjuder nya sjukförsäkringar som täcker inkomstbortfall upp till 90 procent.

Flera yrkesgrupper har stoppats från gruppsjukförsäkringar. Bland annat lärare och journalister.

Fler står på tur.

Jessica Ritzén

Följ ämnen i artikeln