Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Lettiska Laval fick nej i HD

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-22

Byggföretaget ville inte teckna svenskt kollektivavtal – utsattes för blockad

Det lettiska byggföretaget Laval hade ingen framgång i Högsta domstolen (HD).

Bolaget fick avslag på alla punkter.

Beslutet handlar om konflikten mellan fackförbundet Byggnads och det lettiska företaget. Laval och Byggnads kunde inte enas om ett svenskt kollektivavtal för de lettiska byggnadsarbetare som tidigare arbetade vid ett skolbygge i Vaxholm.

Byggnads och en rad andra LO-förbund trappade bit för bit upp blockaden mot Laval.

Strax före jul tog Arbetsdomstolen (AD) ställning i frågan i ett provisoriskt beslut. AD bedömde att de fackliga stridsåtgärderna inte bröt mot lagen och att fackförbunden inte behövde avsluta sin blockad. Laval var missnöjt med beslutet och begärde resning i HD.

Sparsam motivering

Men HD avslår nu resningsansökan från Laval. I en sparsam motivering konstaterar HD att rättstillämpningen som ligger till grund för Arbetsdomstolens beslut inte kan ”uppenbart strida mot lag”.

– För att få bifall i HD måste det tidigare beslutet vara uppenbart felaktigt, och det innebär att det är tämligen svårt att få resningstillstånd. Och HD:s beslut innebär därför inte att vi inte har rätt, säger Anders Elmér, ombud för Laval.

Dan Holke, jurist på LO-TCO Rättsskydd, är dock inte alls förvånad över HD:s utslag.

– Det var för mig väldigt väntat. Efter att vi läst deras inlaga tyckte vi att den var alldeles ovanligt ogrundad, säger Holke.

Ska prövas på nytt

Frågan kommer att prövas igen den 11 mars när frågan kommer upp i Arbetsdomstolen. Dom beräknas komma efter mellan en och två månader.

Laval krävde att HD skulle skicka frågan vidare till EU:s domstol för ett utlåtande. Bolaget yrkade också att HD skulle upphäva den fackliga blockaden medan frågan hanteras i EU:s domstol, vilket kan ta mycket lång tid.

Laval avbröt nyligen arbetet i Vaxholm efter en överenskommelse med kommunen. Bolaget fick betalt för det arbete som gjorts innan blockaderna stoppade arbetet. Kommunen diskuterar nu med andra byggföretag som kommer att få uppdraget att avsluta bygget.

Den lettiska regeringen ser den fackliga blockaden som ett brott mot EU:s grundlagar som garanterar fri rörlighet över gränserna. Lettland kan också komma att kräva att EU:s domstol får avgöra hela frågan.

Sten Gustafsson/TT

Följ ämnen i artikeln