Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ericsson vill stärka finanserna genom utförsäljningar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-04-25

Hellström kan tänka sig avyttra innehaven i AU-System och C-Tech

För att stärka finanserna kan Ericsson tänka sig att sälja försvarsverksamheten och innehaven i börsnoterade AU-System och C-Tech.

Det säger VD Kurt Hellström. 

Ericssons koncernchef erkänner också att det var för höga krav på finansiering som gjorde att Ericsson förlorade delar av 3G-ordrar till Nokia.

Ericsson kan tänka sig att sälja flera tillgångar för att stärka kassan:

- Vi har verksamheter som fiberkabel och kraftkabel, vi har försvarsverksamhet. Detta är bra verksamheter, lönsamma verksamheter och inget vi skänker bort utan ska ha bra betalt för. Det finns också andra företag vi investerat i där man kan fråga sig om vi måste vara ägare som AU-System, Anoto och och C-Tech. Det är sådana här tillgångar vi kan tänka oss att sälja, säger Kurt Hellström.

Ericsson äger knappt 12 procent av aktierna i AU-System och 8 procent i C-Technologies, samt en stor post i Anoto som är ett dotterbolag till C-Tech.

Tillsammans är posterna värda runt en halv miljard kronor.

Försvarsdelen utgörs huvudsakligen av Ericsson Microwave Systems som bland har en framgånsgrik på export av flygburen radar. Försvarsjätten Saab uppges vara intresserade av att köpa men har hittills avskräckts av prislappen som Ericsson begärt, som enligt tidigare uppgifter legat på runt 5 miljarder.

I oktober ifjol fick Ericsson en jätteorder värd 13 miljarder som huvudleveratör av 3G-nät till tyska Mobilcom. Men när kontraktet var färdigförhandlat hade Nokia tagit merparten av ordern.

I samma veva bärgade också Nokia en stororder från France Telecoms mobilbolag Orange som leverantör i tre länder. Beskeden tolkades som ett bakslag för Ericsson och ett kliv framåt på 3G-marknaden för Nokia.

Kurt Hellström avslöjar nu att Ericsson förlorade ordrarna för att man vägrade ställa upp på de finansieringskrav som ställdes.

- Vi hade exempelvis Mobilcom med Gerhard Schmidt i Tyskland. De är duktiga entreprenörer och vi tror verkligen på det de gör men sen så trodde ju han (Schmidt) att vi skulle ställa upp med 150 procents finansiering och vara väldigt rundhänta. På samma vis krävde France Telecom efterställda lån och sådant går vi bara inte med på. Vi tar ju inte affärer där vi nästan säkert kan räkna med att förlora pengarna. Det blev lite kärvt ett tag, men då tycker vi att det är bättre att dela upp det och ta en mindre bit. Nu har ju också Nokia kommit in och tagit en del, säger Kurt Hellström.

Han säger också att genombrottet för 3G-teknologin inte rdöjer tills dess det kommer lösningar som gör det möjligt att vara uppkopplad hela tiden.

GPRS är en sådan. Andra halvåret i år tror vi att abonnenttillströmningen till GPRS kommer att ta fart ordentligt. 

Ekonomi24

Följ ämnen i artikeln