Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Dollarn rekordlåg mot euron

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-05

– och lägsta noteringen mot kronan sedan januari 1997

Dollarn sjönk till en rekordlåg nivå mot euron under fredagens handel och den lägsta nivån mot kronan på nästan åtta år.

Misstro mot omvalde president GeorgeW Bushs förmåga att hantera USA:s underskott ligger bakom fallet, som på sikt slår mot svensk export.

Många analytiker räknade med att dollarn skulle stärkas efter Bushs seger i tisdagens presidentval, men det blev tvärtom.

Sedan ställde lika många in siktet på fredagens arbetsmarknadsstatistik från USA. Och statistiken blev bättre än väntat, vilket borde ha drivit upp dollarn. Initialt kom det också en förstärkning, men sedan bar det iväg utför igen.

Enligt bedömare handlar det om en utbredd och långsiktig misstro mot USA:s förmåga att hantera sina dubbla underskott, dels i handelsbalansen, dels i statsbudgeten. Underskottet i USA:s bytesbalans närmar sig 600 miljarder dollar, sex procent av landets BNP, vilket är en nivå som enligt bedömare undergräver även den viktigaste valutan i världen.

Testar gränserna

Därtill börjar dollarn närma sig den psykologiskt känsliga nivån på 1:30 dollar per euro, vilket får många handlare att testa gränserna.

Klockan 21.45 svensk tid var kursen 1:297 dollar per euro, den lägsta noteringen hittills. Mot kronan bar det iväg ned till strax under 7:01 kronor per dollar, den lägsta noteringen sedan januari 1997.

Därmed har dollarn rasat med över 36 procent mot kronan sedan toppnoteringen för drygt tre år sedan på 11:01 kronor.

En annan faktor bakom dollarförsvagningen är att marknaden hade väntat sig en reaktion på den svaga kursen från Europeiska centralbanken (ECB) i veckan, men den uteblev.

– De hade sitt räntemöte i går och de verkade inte så där jättebekymrade över att euron stärks, sade Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB, till TT på fredagen.

ECB-oro

ECB var desto tydligare med att uttrycka oro för att inflationstrycket ökat till följd av det högre oljepriset och en starkare euro dämpar inflationstrycket i euro-länderna.

I den svenska ekonomin är det främst de tillväxtdrivande exportföretagen som drabbas av en lägre dollarkurs, då intäkterna kommer in i form av dollar.

– Hälften av Sveriges handelsbalansöverskott är mot USA. Så med en svagare dollar kommer handelsbalansöverskottet att krympa framöver och även försämra svensk tillväxt, säger Bergqvist.

Många företag gynnas samtidigt av en svagare dollar, inte minst importföretag och företag som använder mycket råvaror som prissätts i dollar, exempelvis oljeprodukter.

Joakim Goksör/TT

Följ ämnen i artikeln