Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Så säkrar du hemmet från elsmockan i vinter

Publicerad 2024-10-17 13.00

Artikeln innehåller annonslänkar

Det nya elsystemet träder snart i kraft och experter varnar för en tredubbling av elkostnaderna.

Säkra upp ditt hem från vanliga elmissar som kan komma att bli riktigt kostsamma i vinter!

I slutet av oktober 2024 kommer ett nytt såkallat flödesbaserat elsystem att införas i Sverige. Kritiker varnar dock för att modellen kan öka elpriserna i Sverige, medan andra experter tror att prishöjningen blir minimal och att marknaden kan anpassa sig. Svenska Kraftnät betonar att provkörningar, som visade upp till tre gånger så dyr el, inte fullt speglar verkliga resultat.

Man ska också vara medveten om att elbolagen nu är i färd med att införa så kallade effektavgifter. Dessa innebära att de elkunder som har höga effekttoppar kommer få betala mer. Det är inte bara mängden el som mäts utan antal ”apparater” som är igång samtidigt.

ANNONS

Det kan du göra

Det första du behöver göra är att kontrollera ditt elavtal. Se till att du inte sitter med ett så kallat anvisningsavtal. Dessa kan vara upp till 20% dyrare. Fundera även på om du vill ha rörligt eller fast elavtal. Jämför regelbundet och byt elbolag, annars kanske du betalar för mycket helt i onödan.

Tips!
Innan du byter elavtal är det viktigt att kontrollera att elbolaget inte är med på en så kallad ”svart lista”. Kontrollera hur många klagomål de har och om de finns med på Energimarknadsbyråns lista.

Klassiska eltjuvar

När du kontrollerat att du har det bästa elavtalet för dig är det dags att börja jaga eltjuvar. Speciellt nu när effektavgifterna snart träder i kraft.

1. Innomhustemperatur

Den absolut största elkostnaden i hemmet är uppvärmningen. Men bara genom att sänka 1 grad kan ge så mycket som 5% lägre uppvärmningskostnad. Försök att hålla dig till 20 grader i vanliga rum, och ha gärna lite kallare, 18 grader, i sovrummet då man faktiskt sover bättre när det är kallare.

2. Uppvärmningssystem

Om du inte har luftvärmepump kan det vara värt att fundera kring om det är värt att investera i en. Med en luftvärmepump slipper du element med direktverkande och dyr el. Själva bytet är en stor utgift, men det kommer på sikt generera i en mer kostnadseffektiv uppvärmning, och därmed lägre elkostnader.

ANNONS

3. Bristande isolering

Se till att värmen inte sipprar ut. Täta fönster och dörrar då äldre tvåglasfönster kan läcka ungefär en tredjedel av värmen, enligt Forum.

Se även över isoleringen i stort om du bor i hus. Cirka 15% av husets värme försvinner genom golv och källare, medan lika mycket försvinner via tak och vind. Det är dock viktigt att se till att ventilationen är tillräcklig för att undvika kondens och fuktproblem.

4. Apparater

Om du har golvvärme, handdukstork och dina prylar på stand-by kan det bli mycket kostsamt. Genom att köpa exempelvis ett grenuttag som stänger av allt kan du med enkelhet spara upp mot 500 kr/år. Stänger du av golvvärmen på ett utrymme om 30 kvm kan du spara hela 9 000 kr/år, enligt Fortum.

5. Utdaterad teknik

Se över dina vitvaror. Är de energieffektiva? Kontrollera att de inte är dammiga bak och att frysen är avfrostad, då kan du öka effektiviteten med upp till 25%.

Det gamla rådet att byta alla glödlampor står sig fortfarande. Bara genom att byta ut 10 glödlampor i hemmet (till LED) kan du spara tusen kronor per år (med 1 kr/kWh), enligt Fortum.

6. Vatten

Varmvattnet börjar stå för en allt mer signifikant del av elanvändningen, ungefär en femtedel för en familj med fyra personer. Att diska i diskmaskin är mer ekonomiskt än handdsisk. Sänk temperaturen när du tvättar och försök att undvika torktumlaren. Försök även att både duscha kallare och kortare tid.

7. Förbrukning

Tänk även på att INTE ha på allt samtidigt i och med effektavgifterna. Försök sprida ut det och ladda exempelvis bilen på natten.

ANNONS

Publisert: